Mondelinge vragen WMO huishoudelijke hulp (HH1) aan college
De fracties van de SP en PvdA krijgen en horen veel klachten over de manier waarop burgers per brief zijn geïnformeerd over de beslissing dat zij per 1 mei 2015 geen HH1 meer vergoed krijgen. De informatie bestaat uit een zakelijke brief op basis van de nieuwe WMO in combinatie met de bijstandsnormen en een aantal tips hoe verder te handelen. Een van de aangereikte mogelijkheden die in de brief staat vermeld, is het indienen van een bezwaar tegen de beschikking.
Veel mensen voelen zich aan de kant gezet omdat ze niet persoonlijk gehoord zijn, bijvoorbeeld door middel van een keukentafelgesprek. Daarbij lijkt er onderscheid gemaakt te worden tussen mensen bij wie de hulp per 1 mei 2015 stopt en mensen bij wie de indicatie doorloopt tot na deze datum. Bij deze laatste groep zou er wel een keukentafelgesprek gepland worden.
De brief, het proces en de mogelijkheden van mensen die het betreft zijn erg onduidelijk, zowel voor ons als raadsleden als voor de mensen zelf. Dit roept veel vragen op en geeft mogelijk meer onrust dan nodig is.
De PvdA zal in de komende periode daarom ook een meldpunt in het leven roepen waar Assenaren hun opmerkingen, klachten, frustraties, … maar ook hun tevredenheid en complimenten kwijt kunnen.
Een en ander geeft de SP- en de PvdA fractie aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:
- De PvdA wil graag weten of er al van de mogelijkheid tot bezwaar gebruik gemaakt wordt, en zo ja, om hoeveel bezwaren het momenteel gaat?
- De PvdA wil graag weten of het college kan aangeven of er een ‘rode draad’ in de bezwaren is te vinden en zo ja, wat deze rode draad is?
- Is er al duidelijk hoeveel mensen gebruik gaan maken of kunnen gaan maken van de extra gelden die de gemeente heeft aangevraagd en verkregen in Den Haag voor vergoeding van HH1?
- Is er een onderscheid tussen mensen die per 1 mei 2015 hun HH1 kwijtraken en zij bij wie de indicatie doorloopt na 1 mei 2015?
- Hoe zit het met de keukentafelgesprekken voor deze groepen?
- Hoe kijkt het college achteraf naar de wijze waarop zij over dit onderdeel van de WMO met de betrokken burgers heeft gecommuniceerd?
- En meer specifiek, is dit de wijze waarop het college ook over andere onderdelen van de WMO met onze burgers gaat communiceren?
De SP wil het college verzoeken om meer te doen aan communicatie en uitleg, bijvoorbeeld door het instellen van een laagdrempelig spreekuur waar mensen hun vragen kunnen stellen en meer informatie kunnen krijgen over de gevolgen van de beslissing en de mogelijkheden voor henzelf.
Hoe denkt het college over dit voorstel?
Harriet van Es