Door op 9 november 2015

Schriftelijke vragen Blijverslening

Een van de aandachtspunten in de transformatie binnen de WMO is het langer zelfstandig blijven wonen van mensen, waaronder ouderen. Dit kunnen mensen doen door tijdig te verhuizen naar een meer passende woning , maar ook door hun eigen woning aan te passen aan hun behoeften/noodzakelijke veranderingen. Dit kan echter (te)veel geld kosten en een (nieuwe) hypotheek afsluiten is op oudere leeftijd vaak moeilijk dan wel onmogelijk.

Voor het langer thuis blijven wonen is door het huidige kabinet een Aanjaagteam Langer Zelfstandig Blijven Wonen in het leven geroepen. Dit aanjaagteam heeft onder andere een plan bedacht voor het financieel mogelijk maken van aanpassingen van woningen. Het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting Nederlandse gemeenten is gevraagd om dit plan verder uit te werken. Op 09-11-2015 komt dit fonds met de precieze uitwerking van deze zogenaamde “Blijverslening”.

Deze blijverslening is te vergelijken met een starterslening en moet het mogelijk maken voor oudere mensen om een lening af te sluiten tegen een lage rente en daarmee de benodigde aanpassingen in hun woning uit te laten voeren.

Die blijverslening kan mensen helpen bij het doel om langer thuis te blijven wonen.

De PvdA fractie wil daarom graag het volgende weten.

  • Is het college van B&W op de hoogte van de komst van de Blijverslening van de SVN?
  • Zo ja, wat is de mening van het college over de blijverslening?
  • Denkt het college dat deze lening een toegevoegde waarde kan hebben voor de situatie in Assen om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen? Zo ja, waarom, zo niet, waarom?
  • Zo ja, op welke manier en op welke termijn komt het college met concrete voorstellen?

Cindy Vorselman-Derksen