Bijdrage jaarstukken 2018 en kaderbrief 2020

Door Cindy Vorselman-Derksen op 11 juli 2019

De 2e kaderbrief voor deze raad van dit college: vorige jaar was het nog oefenen, nu mogen we een gedegen kaderbrief verwachten. Wat de PvdA-fractie echter mist in de brief is kaders, denkrichtingen. Er staan heel veel gedetailleerde acties in, Programma 7 Vastgoed en Grondbedrijf bestaat bijna volledig uit detailplannen: over ACV, Amboina, Wielercentrum, klimaat Podium Zuidhaege. We missen echter de denkrichting van het college hierin, welke grote kaders willen ze hiermee bewerkstelligen?

Financiële kader
Een veel besproken kader het afgelopen jaar is het financiële kader. We weten allemaal dat er sprake is van te weinig geld om alle benodigde taken uit te voeren. De PvdA-fractie heeft in de bijeenkomst van 16 mei dan ook aangegeven een voorstander te zijn van een scenario van “niets doen”, dwz geen bezuinigingen. Dit voorstel was in die vergadering helemaal geen optie voor het college, terwijl ze er nu blijkbaar op terugkomt. Wat maakt dat we nu deze omslag zien?
Het college geeft bij de alinea over Jeugd aan tegemoet te willen komen aan de wens van de PvdA en andere oppositiepartijen tav niet bezuinigen. Het college gaat hierbij uit van volledige en structurele compensatie door het Rijk. De grote vraag is dan waarom er dan alsnog bezuinigd moet worden? Er is dan namelijk op Jeugd geen tekort meer.

Sociaal Domein
Op een eerder moment heeft de PvdA-fractie tegen het maatregelenpakket gestemd omtrent het Sociaal Domein, om de reden dat de groep Assenaren die gebruik maakt of moet maken van het Sociaal Domein geen last mag ondervinden van de problemen rondom de begroting en tekorten. Wij stellen ons op het standpunt dat heel veel taken in het Sociaal Domein verplichtingen zijn die wij als gemeente dienen uit te voeren voor onze bewoners. Zo zijn er nog een paar terreinen waar de gemeente verplicht is acties uit te voeren. De rest is allemaal een keuze. Die keuzes en de ambities van het college horen daarmee uit reserves en extra inkomsten betaald te worden. De PvdA- fractie heeft echter het gevoel dat het andersom gaat: de ambities moeten doorgaan, en het Sociaal Domein moet dan maar uit de reserves aangevuld worden.

Inkomsten
Wij hebben eerder de vergelijking getrokken met een kind dat zakgeld krijgt, maar daar niet mee uitkomt. Het kind kan dan meer geld vragen aan de ouders, kan zelf een baantje zoeken om meer geld te verdienen en/of moet kijken naar waar het geld aan uitgegeven wordt. Dit kunnen we ook toepassen op de gemeente.
Om het budget te vergroten, wordt er extra geld gevraagd voor het Sociaal Domein bij het Rijk. Prima actie, hebben wij al vaker aangegeven. We vragen echter van het college ook om duidelijke signalen af te geven dat het trap op-trap af principe momenteel zorgt voor sterke wisselingen in de hoogte van de uitkering uit het Gemeentefonds. Het enkele feit dat het Rijk blijkbaar niet goed weet wat ze met haar geld moet, zorgt er na enige tijd voor dat de gemeenten een verlaging van hun eigen budget krijgen. Hierdoor is het maken van lange termijnplannen door de gemeente erg lastig. Het Rijk moet zich daar meer bewust van zijn en in hun eigen handelen rekening houden met de gevolgen voor de gemeente.

Terug naar de vergelijking van het zakgeld. Het binnenhalen van meer geld, is in mei ook geopperd als mogelijkheid. De OZB mag wat ons betreft omhoog, zelfs meer dan de voorgestelde 5%.
Dan de 2e knop waar de gemeente aan kan draaien: de toeristenbelasting. In mei had het college hier nog geen actie op ondernomen. In de discussie kwamen enkele partijen, waaronder de PvdA- fractie, met de opmerking dat hier mogelijkheden zijn om wat extra inkomen te genereren. Wat schetst echter onze verbazing dat het college deze optie ineens zeer voortvarend heeft opgepakt. Zo voortvarend dat ze onderweg vergeten zijn om de toeristische ondernemers te betrekken bij dit plan. Uit gesprekken met een deel van deze ondernemers blijkt dat ze boos zijn over zowel de voorgestelde verhoging van 1 euro als om het proces zoals het college dit nu heeft doorlopen.
De PvdA fractie roept het college dan ook op om de gesprekken met de ondernemers op te pakken, maar tevens ook te bekijken wat mogelijkhedenzijn om de toeristenbelasting anders vorm te geven. Daarbij kunnen afspraken binnen VDG-verband leiden tot een eensgezinde toeristenbelasting binnen de provincie. Maar neem dus de ondernemers in toerisme en recreatie mee in het proces zodat er mogelijk meer creativiteit loskomt en er meer draagvlak ontstaat.

Bezuinigingsvoorstellen: lasten eerlijk verdelen
Qua sturen op uitgaven komen we op de voorgestelde bezuinigingsvoorstellen. Wat de PvdA- fractie ziet is dat het college nog steeds vasthoudt aan haar ambities en ondanks onze oproep op 16 mei blijkbaar nog niet van plan is van hier ook stap in terug te doen.
Wanneer iedereen wat moet inleveren aan kwaliteit, budget of tempo, dan is het niet meer dan eerlijk om van het college hetzelfde te vragen. Sterker nog: op deze manier blijven de ambities in stand, maar komt de rekening bij alle anderen te liggen.

Nog een paar aandachtspunten
Dan een aantal zaken waar we even op in willen zoomen:
– er staat een aantal zaken in die blijkbaar relatief simpel zijn op te pakken. Waarom zijn deze quick-wins dan nog niet gebruikt?
– duurzaamheid: PvdA herhaalt dat het van belang is dat het college zorgt voor betaalbare mogelijkheden voor huurders en eigenaren om iets aan duurzaamheid te doen.
– Verder maakt de PvdA-fractie zich zorgen om het bericht vanochtend van RTV Drenthe, over het op een hoog tempo leegtrekken van de kleine gasvelden in Noord Nederland, met alle gevolgen van dien. We gaan ervan uit dat het Asser college op blijft komen voor haar inwoners en ondernemers, m.b.t. risico’s, schade-afhandeling en belangenbehartiging.

Integraal beleid?
Qua preventieve acties, bedoeld om de instroom in het Sociaal Domein te verminderen of het gebruik ervan te beperken, zien we veel zaken doorgeschoven worden naar 2020: oa laaggeletterdheid, toegankelijkheid, schuldhulpverlening/armoede. We missen integraal beleid: de genoemde zaken hangen samen met het grote terrein van Sociaal Domein.
SWAG: hebben wij als partij al vaker naar gevraagd. Op Terra is dit blijkbaar mislukt. Hoe ziet het college de toekomst van SWAG? Of komt er dan alsnog een Jimmy’s in beeld?
Aangezien de TT-organisatie beschikking krijgt over een pand in het centrum krijgt, lijkt er dus wel vastgoed beschikbaar te zijn voor Jimmy’s, of andere initiatieven.

Kunst en Cultuur: de PvdA-fractie was daar op 16 mei al duidelijk over, maar we zullen het nog even benadrukken: bezuinigingen op kunst en cultuur is voor ons onaanvaardbaar.

Binnenstad: veel over gesproken de afgelopen maanden en jaren. We missen echter aandacht voor de wijken, de wijkwinkelcentra en dergelijke. Ook die moeten levendig gehouden worden.

Tav de stijgende kosten van de nieuwe Enkeerdpadbrug: het gaat hier om een onderdeel van de fietssnelweg Groningen-Assen. Het gaat om een gemeentegrens overschrijdend fietspad. De PvdA vraagt het college dan ook te bekijken wat de provincies Drenthe en Groningen kunnen betekenen qua financiering.

Nog een opmerking over het financiële beleid: we hadden als gemeente de laatste jaren een positief saldo in de jaarrekening en een gezond weerstandsvermogen.
Met grepen in de reserves is dat een tijdje vol te houden. Maar het lijkt erop dat met het gevoerde beleid die reserves aardig beginnen te slinken en daarmee het weerstandsvermogen steeds meer onder druk komt te staan. Hoe denkt het college zowel de reserves als het weerstandsvermogen op voldoende peil te houden?

Cindy Vorselman-Derksen

Cindy Vorselman-Derksen

Moerbeistraat 8 9408 BA Assen

Meer over Cindy Vorselman-Derksen