Bijdrage Kadernota WMO
De kadernota WMO 2015, met de mooie titel: niet zorgen voor, maar zorgen dat. Een titel die de lading dekt van de WMO nieuwe stijl, maar… wat bedoelen we er eigenlijk mee? De WMO is bedoeld om mensen mee te laten doen in de maatschappelijk, in onze samenleving. De PvdA fractie mist in de Inleiding een visie op hetgeen het college bedoelt met “meedoen in de samenleving”. Hoe gaan wij als samenleving, als individuele burger, zorgen dat iedereen mee kan doen?
De PvdA fractie roept op om de 3 nota’s rondom decentralisaties waar mogelijk en nodig te koppelen, zodat het gewenste en noodzakelijke integrale beleid ontstaat, tezamen ook met andere zaken als onder andere subsidieverstrekking, ruimtelijke ordening en volksgezondheid.
De PvdA fractie mist in deze kadernota duidelijke keuzes voor de toekomst. Het is nu veelal doorgaan op de weg die al is ingeslagen. Eigen kracht, mogelijkheden van mensen zelf benutten, maar hoe dan? Hoe gaan we voorkomen dat mantelzorgers omvallen onder hun zware taken? Hoe voorkomen we dat ouderen vereenzamen? Hoe gaan we de vrijwilligers werven die nodig zijn voor alle gewenste hulp en ondersteuning?
Een van de voorbeelden die tijdens de beantwoording van de technische vragen is genoemd is de mogelijkheid om huishoudelijke hulp als algemene voorziening om te vormen. De burgers die hulp nodig hebben, kunnen het via de WMO regelen, maar anderen die geen gebruik hoeven te maken van de WMO, kunnen toch op een normale, legale manier een huishoudelijk hulp inschakelen, de witte werkster. Dit zorgt meteen voor meer banen, en voor meer zekerheid voor de schoonmakers zelf, mits de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden goed geregeld worden.
De keuze voor algemene maatregelen, vervolgens collectieve voorzieningen en daarna pas individuele voorzieningen is op zich prima, maar zorg dat goed bekeken wordt wat de beste oplossing voor de langere termijn is.
De gemeente gaat met elke aanbieder contractbesprekingen aan. Dit is op zich goed: de zorg wordt zo gecontinueerd, mensen houden voorlopig hun vaste verzorgers/begeleiders. Daarnaast kan de gemeente uit eigen hand het komende jaar ervaring opdoen met de werkwijzen van de aanbieders, de kwaliteit en de bereikte resultaten.
De PvdA fractie verwacht dat in de loop van 2015 er kritisch wordt bekeken met welke aanbieders de gemeente door wil gaan. De PvdA fractie gaat er wel van uit dat in de criteria ter onderhandelingen niet alleen gekeken wordt naar prijs, maar naar een goede mix in prijs, kwaliteit en goede arbeidsvoorwaarden voor het personeel van de aanbieders.
De PvdA fractie heeft ook bij deze kadernota een aantal aandachtspunten voor het college:
- Het bepalen van de kwetsbaarheid van een burger is lastig. Enige houvast hierbij is van belang voor de medewerker die het keukentafelgesprek voert, maar ook voor de burger die een hulpvraag heeft. De door de ambtenaren genoemde zelfredzaamheidsmatrix zou een hulpmiddel hierbij kunnen zijn en brengt meer objectiviteit in de beoordeling rondom de hulpaanvraag.
- 1 van de zaken die meer nadruk mag krijgen wat de PvdA betreft is het stuk omtrent wie doet welke zorgtaken. Lichamelijke verzorging, alles waarbij handen aan het lijf komen, moet door professionals worden gedaan. Het schrikbeeld wat er nu bij veel mensen leeft, dat de buurman je komt wassen, moet weggenomen worden.
- Een ander punt waar mensen zich druk over maken is de privacy: wie heeft straks inzage in mijn medisch dossier? Dit onderwerp moet verder uitgewerkt worden. Het moet veilig voor de burger, maar werkbaar voor de professionals.
- Hoe vindt de communicatie plaats over de nieuwe werkwijze, de veranderingen, en dergelijke. Kortom is er een communicatieplan en wanneer gaat deze van start?
- Bij het regelen van beschikbaarheid van hulpmiddelen is niet alleen van belang hoe goed de hulpmiddelen zijn, maar ook de service en onderhoud door de verstrekker.
- In de verordening die we binnenkort zullen gaan bespreken, dient goed beschreven te staan hoe de klachtenregeling is vormgegeven. De burger heeft recht op een goede regeling, maar dit is ook voor de gemeente van belang, omdat een klacht een manier kan zijn om het beleid en de uitvoering te verbeteren.
- En ter afsluiting: de PvdA fractie wil, dat mocht er geld overblijven in de WMO zoals al eerder is gebeurd, dat dit geld bestemd blijft voor het WMO beleid. Voorstellen van het college om hiervan af te wijken, vernemen wij graag bijtijds.
Een belangrijk uitgangspunt voor de WMO waarmee de PvdA fractie wil afsluiten, is maatwerk: iedereen heeft wat anders nodig om mee te kunnen doen in de samenleving. Wij hanteren daarbij het principe: niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.
Niet iedereen heeft dezelfde voorziening nodig, maar iedereen moet wel de kans krijgen zijn/haar rol in de samenleving te vervullen.
Lees de Bijdrage Kadernota WMO voor de gehele bijdrage.
De webmaster