De PvdA-fractie voelde vooral teleurstelling en frustratie na de beantwoording van het college in de eerste termijn. Wij merkten geen toenadering, geen overleg over de door ons aangedragen onderwerpen. Dat noodzaakte ons tot een stevige bijdrage voor de tweede termijn, met als afsluiting nog een laatste handreiking naar het college met het voorstel de besluitvorming rondom de begroting uit te stellen met één week om zo het college in staat te stellen met een beleidsarme begroting te komen. In de vergadering van 4 november, 3 weken geleden, werd echter al snel door de fracties in de raad besloten om akkoord te gaan met het ordevoorstel van 3 weken uitstel en een beleidsarme begroting. Vandaag zijn we weer bij elkaar, met een Nota van Wijziging op de begroting 2020.
De Nota is overzichtelijk, duidelijk beschreven waarom bepaalde onderwerpen wel, niets of deels in de begroting blijven staan. Maar toch, maar toch…
Wanneer je krijgt wat je vraagt blijkt soms dat wat je kreeg niet is wat je wil. Er staan nog een aantal onderwerpen in de begroting die volgens de PvdA Assen onder nieuw beleid vallen, dan wel die een dusdanige politieke lading hebben dat het niet maar zo in de begroting opgenomen of eruit verwijderd zouden moeten worden. Een paar voorbeelden:
- Sociaal Domein: we geven in Assen 7 miljoen meer uit dan dat we ontvangen vanuit het Rijk. Naast het lobbyen om een grotere bijdrage vanuit het Rijk is een goede beheersing van de kosten erg van belang. Deels hebben we hier invloed op, deels niet (bijvoorbeeld instroom in Jeugd via andere weg dan de gemeente). In het WMO-domein is er beter te sturen op de instroom, door nadrukkelijke keuzes te maken.
- Het voorsorteren op eventueel extra budget vanuit het Rijk is niet reëel: zoals in onze 1e termijn al aangegeven lopen we als Assen vaak extra achterstand op bij herverdeling of herziening van budgetten. We zullen als gemeente dus rekening moeten houden met toekomstige wijzigingen, te kleine budgetten en waarschijnlijk nieuwe tekorten.
- Abonnementstarief WMO-Schoonmaak: de PvdA is het nog steeds niet eens met de keuze van het college om een democratisch aangenomen wet niet uit te voeren. Deze keuze is echter wat ons betreft nieuw beleid en had buiten de beleidsarme begroting gehouden moeten worden. Daarom dienen wij een amendement in om dit te wijzigen.
- Doorfietsroute: we hebben er al eerder over gesproken. Dit is wat de PvdA betreft ook deels nieuw beleid. Wat ons betreft hoort dit onderwerp niet in de begroting thuis, maar moet dit onderdeel zijn van de discussie binnen de raad de komende maanden om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting.
- Actieve acquisitie is nieuw beleid en dus uit de begroting gehaald. We gaan er echter wel van uit dat het college signalen van bestaande en potentieel nieuwe ondernemers voor de stad goed oppakt en hier voortvarend mee aan de slag gaat.
- Preventiefonds: we hebben net de officiële start gehad. Dat er nu geld uit de begroting voor 2021-22-23 wordt gehaald is conform keuzes rondom andere onderwerpen, maar het doet voor de PvdA wel zeer: juist preventie is van belang voor snelle aanpak van knelpunten, dichtbij en met zo laag mogelijke kosten.
- Bedrijfsvoering, meer specifiek het vastgoed, openbare ruimte en personeelskosten. Als gemeente kunnen we weinig invloed uitoefenen op onze vastgoedportefeuille. Ook bij de beslissing om vastgoed te verkopen zijn we afhankelijk van eventuele kopers. Wegen zijn niet op te breken. Volgens de verwachtingen zijn er veel middelen nodig voor de infrastructuur in de stad. Hier moet in de meerjarenraming meer rekening mee gehouden worden, omdat dit volgens de PvdA een zorgelijke ontwikkeling is.
- Dan de personeelskosten: de PvdA-fractie realiseert zich dat het niet opstarten of voor enige of langere tijd uitstellen van projecten en investeringen consequenties kan hebben voor het personeel. De opmerkingen over ervaren werkdruk en krappe beschikbare ambtelijke formatie hebben wij goed gehoord. De PvdA pleit ervoor om, conform eerdere besluiten in de raad, zoveel mogelijk te werken met eigen personeel en de kosten voor externen daarmee zo laag mogelijk te houden. Zeker voor die onderwerpen waar de komende jaren nog werk genoeg te doen is, is eigen personeel beter en goedkoper dan duurdere externen.
- Daarnaast heeft de fractie moeite met de eenmalige uitzetting van 2 miljoen voor organisatie-ontwikkeling. Ontwikkeling om aansluiting te vinden bij de veranderingen in de samenleving is logisch en noodzakelijk, maar besef ook heel goed hoe dit overkomt bij al diegenen in de stad die zelf fors moeten inleveren.
Tot slot heb ik namens de PvdA fractie nog een dringende oproep naar de huidige en beoogde collegepartijen: democratie bestaat bij de gratie van een verkozen meerderheid die rekening houdt met en luistert naar de aanwezige minderheid.
We verwachten dan ook dat in de resterende raadsperiode er serieus naar de oppositiepartijen geluisterd wordt, er meer aandacht wordt besteed aan de afgesproken samenwerking met raad en met de ondernemers en bewoners van de stad, wil het college de steun van de PvdA ervaren.