Column: Energie uit de kruipruimte
Met al die aardbevingen heeft de gemiddelde Nederlander het wel zo’n beetje gehad. Er gebeurt eenvoudig te weinig om steeds de aandacht te vestigen op de protesten van de aardkloot. De op sensatie beluste media komen pas in actie bij een instortende Middeleeuwse kerk. Aandacht voor de muur, die op sommige plekken geen muur is, maar een luchtige scheur. Een vastgoedhandelaar zou daarmee beschikken over niet één , maar plotsklaps twee muren met luchtdoorlatende capaciteiten. Een gat in de markt…. (?), een gat in je huis…..!.
Miljoenen Nederlanders, die bij buitenlandse aardbevingen gretig de portemonnee trekken, kijken er anders tegenaan dan direct betrokkenen.
De gaskraan moet dicht! Dat is de oplossing! Gevolg is, dat de “ver van m’n bedshow-Nederlanders” wellicht in de kou komen te zitten. En de Grunnegers ook……, hoewel?
Alternatieven worden dagelijks ter discussie gesteld. Drentse turf biedt geen oplossing, evenals de Limburgse steenkool. Kernenergie? Met de gedachten bij Fukushima en Tsjernobyl is het voor te stellen, dat hier mensen tegen zijn. Terecht overigens.
De Noorse witte steenkool is te ver weg en de waterkracht is onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Dan de windmolens. Nu heb ik mij laten vertellen, dat de fabricage van een windmolen zo veel energie kost, dat deze zich pas na 24 jaar heeft terugverdiend. Helaas is een windmolen na 20 jaar afgeschreven. Losstaand van de landschapsvervuiling wordt nimmer gesproken over het aantal vogels, dat vrijwel dagelijks wordt doodgemept door de voorbij suizende wieken.
Zonne-energie biedt meer mogelijkheden. Het levert elektriciteit, maar ook warmte. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Tja, wat hebben we verder nog? Aardwarmte natuurlijk. Je boort een gat in Moeder Aarde van een dikke 100 meter diep en er komt aardwarmte in de woning. Met een warmtewisselaar. Vraag me niet hoe het allemaal werkt, maar klachten hierover zijn sporadisch. Echter om de gaskraan volledig dicht te draaien, hebben we niet meer nodig dan lucht?
Warmtewinning uit lucht is mogelijk tot minus 20 graden. Dus tot 20 graden vorst is het mogelijk om er warmpjes bij te zitten. In de zomer kan het desgewenst een koelende werking hebben. De benodigde apparatuur is naar verluidt zelfs plaatsbaar in de kruipruimte van de woning. In samenhang met zonnepanelen kan de gasmeter worden afgeschaft. Maar wat belangrijker is, de gaskraan in Groningen kan dicht. De investering in de woning is met eenmalige subsidie relatief acceptabel en staat niet in verhouding tot eindeloze schadevergoeding. Geen gasrekening meer! Dijken zullen in tact blijven. De Martinitoren blijft toren en wordt geen hoopje puin. De CO2-uitstoot is nihil. Voor de overheid is het fiscaal en economisch onverantwoord. Warmtewinning uit lucht levert geen compensatie op voor winst en belasting, die we nu binnen halen met gas. Voor Groningen biedt het wel een oplossing. Voor Groningen? Voor heel Nederland en verre omstreken!
Luc Rengers