De PvdA fractie erkent de noodzaak van de energietransitie en is bereid om de diverse initiatieven te ondersteunen om de eerste doelstellingen in 2020 voor Assen gerealiseerd te krijgen. Een mooi begin, maar ook na 2020 moeten we volop aan de bak om uiterlijk 2050 klimaatneutraal te zijn. Afgelopen maandag was de PvdA fractie vertegenwoordigd op de Mini-symposium van de Natuurwetenschappelijk Genootschap Assen, waar de centrale vraag werd gesteld of transitie naar volledig duurzame energie in 2 of 3 decennia realistisch is. De mening van de zaal was ongeveer fifty-fifty. Het is een enorm complexe materie en een forse uitdaging voor ons allemaal, maar de PvdA fractie is van mening, dat we de vaart erin moeten houden om te voorkomen dat we de doelstelling in 2050 bij lange na niet halen.
Volgens onderzoek is er in Assen beperkte mogelijkheid voor het opwekken van duurzame energie en is het buitengebied nodig om grootschalige opwekking van energie te realiseren. Op de Energiepotentiekaart 2018 zijn 11 gebieden gemarkeerd om zonneparken te realiseren. Strootman Landschapsarchitecten heeft de ruimtelijke impact van zonneparken in Assen in beeld gebracht en een landschappelijk toetsingskader opgesteld. Strootman wil in principe het landschap ontzien en zonnepanelen zoveel mogelijk in de bebouwde kom te realiseren door besparing en zon-op-daken. De PvdA fractie is blij dat het College dit principe overgenomen heeft.
Toch zijn we de buitengebieden nodig omdat de initiatieven op daken met panelen te beleggen te kort schieten. Wethouder: vraag is natuurlijk of het College wel voldoende heeft ondernomen om burgers en bedrijven te verleiden om zonnepanelen te plaatsen? Het is natuurlijk wel erg gemakkelijk, om als het even tegenzit over te gaan op trede 2 en 3 van de zonneladder! Wellicht hebben we de kansen onvoldoende benut en zitten we straks met een lelijk landschap rondom Assen.
Dus zegt PvdA: zet stevig in op ‘daken eerst’ en stimuleer dit enorm. Bedrijventerreinen, parkeergarages overkappen, huizen………Om ambitie 2020 waar te maken heeft de gemeente Assen 11 locaties geselecteerd die ‘weinig pijn’ doen voor omwonenden en flora/fauna. De PvdA fractie is van mening dat dezelfde criteria moet gelden als voor Zonnepark Assen Zuid: volop draagvlak, gebied landelijk intact houden, veel groen, niet zichtbaar en omgeven door schapen en grazers. En wij vinden dat de omwonenden wel een extra mogen profiteren van de energieopwekking. De pilotlocaties zijn overigens moeilijk af te lezen van de bijgeleverde kaart. We gaan ervan uit dat burgers nog volop betrokken worden (evenals de raad) en volledig inzicht ontvangen tijdens de vier participatieavonden die georganiseerd gaan worden. Wethouder, de bewoners van Rhee zijn niet zo blij met een nabij gelegen zonnepark: geen draagvlak en ontbreken van een zorgvuldig participatieproces. Wat vindt u hiervan en hoe gaat u hiermee om? Dit zal mogelijk nog 10x kunnen voorkomen immers.
Iets anders is de gretigheid waarmee investeerders op de initiatieven afkomen en dat geeft ons ook wel weer te denken. Zou er soms erg veel geld mee te verdienen zijn, aantrekkelijke subsidies opstrijken en later weer met forse winsten doorverkopen? Wethouder, wij willen graag van u weten, welke spelregels hiervoor gelden en hoe voorkomt u dat bedrijven exorbitant verdienen aan extra noodzakelijke transitie.