Het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt een Engelstalige website voor buitenlandse vastgoedbeleggers te hebben. Daarop wordt uitgebreid uitgelegd waarom de Nederlandse woningmarkt zo interessant is om je geld in te steken. Met name woningen in de sociale sector zijn volgens het ministerie interessante objecten voor belegging, omdat als er sprake is van mutatie (dus wanneer de woningen leegkomen) met het puntenaantal dat ze hebben, verhuur in de vrije sector mogelijk is, dan wel verkoop tegen marktwaarde. De prijs is dan hoger dan bij verkoop in verhuurde staat.
Deze boodschap op de genoemde website vindt de fractie van de Partij van de Arbeid volledig in strijd met het landsbelang: de overheid vertelt in feite aan buitenlandse beleggers dat er eenvoudig goed geld kan worden verdient met het kopen van sociale huurwoningen. Daarmee gaat Rutte III door met het beleid dat Rutte II met minister Blok heeft ingezet. Minister Ollongren zit dus volledige op de lijn van Blok in 2013, die de sociale voorraad huurwoningen stevig wilde laten krimpen. De fractie van de Partij van de Arbeid is van oordeel dat dit enorm schuurt omdat er nog steeds sprake is van lange wachtlijsten voor een sociale huurwoningen. Vorenstaande klemt te meer omdat sommige corporaties hun voorraad in Assen van de hand willen doen omdat Assen in het kader van de Woningwet niet hun kerngebied is. Deze corporaties zijn daarover in gesprek met onder andere Actium. De corporatie Mooiland heeft bijvoorbeeld de twee flats Stroom en Amstelland in de verkoop. Daarbij hanteert Mooiland een methodiek die het moeilijk zal maken dat deze partijen tot een overeenkomst komen. Het is voor de Partij van de Arbeid niet te accepteren dat, wanneer de partijen niet slagen in de onderhandelingen, Mooiland de markt van de institutionele beleggers kan gaan zoeken.
Bovendien staat nieuwbouw van sociale huurwoningen onder grote druk. De prijsontwikkeling in de bouwsector maakt het enorm moeilijk voor corporaties om de investerings- en onderhoudsbegroting in 2018 te halen. Bovendien is het aantal vaklieden na de crisis geslonken en is er onvoldoende capaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen. In het blad “Vastgoedjournaal” heeft de directeur bestuurder van Actium daarover haar zorgen uitgesproken. Het gunnen van projecten wordt opgehouden door de bouwkostenontwikkeling, waardoor de prestatieafspraken die tussen gemeente en woningcorporatie zijn gemaakt onder druk komen te staan. In hetzelfde interview zegt mevrouw Dost dat Assen en Meppel ook interessant zijn voor institutionele beleggers.
In het licht van het voorgaande brengt het de fractie van de PvdA tot de volgende vraagstelling:
1. In hoeverre beschikt uw college over de juiste instrumenten om deze ontwikkelingen tijdig te kunnen signaleren en om hierin ook tijdig en adequaat te kunnen sturen?
2. Vindt uw college in deze met de Partij van de Arbeid dat er geen woningen uit de sociale sector in Assen in handen mogen komen van buitenlandse institutionele beleggers?
3. Wat heeft uw college gedaan om dit gevaar te beteugelen?
4. Onderkent uw college de druk die met alle ontwikkelingen ontstaat in de realisatie van nieuwe sociale huurwoningen?
5. Wat doet het college om, in het kader van de prestatieafspraken die onder druk staan in 2018, toch de afgesproken aantallen gerealiseerd te krijgen?