3 september 2018

Schriftelijke vragen over verlies van werkgelegenheid in Assen

Veelvuldig is tijdens de vorige bestuursperiode door de gemeenteraad, met name door toedoen van de fractie van de VVD, de werkgelegenheid in onze stad onderwerp van bespreking geweest. Alles is door het vorige college in het werk gesteld om meer banen naar Assen te halen of de werkgelegenheid voor deze stad te behouden. Gedacht kan daarbij aan Catawiki, Rijksvastgoedbedrijf, Kentucky Fried Chicken, Waterstoftankstation Assen Zuid, Burgerhout, Team6 Game studio’s en Bim Air om maar enkele te noemen. Interessant daarbij is het onderzoek van het Groningsbureau E & E waaruit blijkt dat de banengroei in Assen over 2017 3,5% heeft bedragen en over de periode 2013-2017 3,8% ondanks de terugloop van de werkgelegenheid in de gas- en oliesector.

Verbazingwekkend is het nu te moeten constateren dat uw college bij monde van wethouder Leemrijse zegt verrast te zijn door het vertrek van verzekeraar Volmachtkantoor, waarmee het verlies van 62 arbeidsplaatsen is gemoeid. Werknemers krijgen de keuze of mee verhuizen naar Amstelveen of weg bij het bedrijf. Volmachtkantoor laat weten hierover wel contact te hebben opgenomen met de gemeente. De fractie van de PvdA spreekt hierover haar verbazing uit en noemt het op zijn zachts gezegd lichtzinnig van de wethouder als hij daarbij constateert dat er sprake is van overmacht. Niet te verklaren is vervolgens dat uw college aangeeft nog contact te zullen zoeken met het bedrijf terwijl de wethouder uitspreekt wel op de hoogte te zijn van een sociaal plan.

Met de wethouder is de fractie van oordeel dat de maatschappelijke impact van deze beslissing voor gezinnen erg groot is. Bovendien wordt men voor een schier onmogelijke keus geplaats. Baan weg of mee naar Amstelveen met alle gevolgen van dien. Hogere woonlasten, nieuwe school, baan van partner enz.

Voorgaande brengt de fractie van de PvdA tot de volgende vraagstelling:

  1. In hoeverre beschikt uw college over de juiste antenne om deze ontwikkelingen tijdig te kunnen signaleren om hierin bij te kunnen sturen?
  2. Vindt uw college in deze de term overmacht juist gekozen en zo ja kunnen alle ontwikkelingen dan onder die noemer worden weggewoven?
  3. Wat heeft uw college in gedachten als wordt aangegeven dat de gemeente misschien nog van betekenis kan zijn in de keuzes die door werknemers moeten worden gemaakt?
  4. Wat weet het college van het sociaal plan en vindt uw college ook dat uitgangspunt moet zijn dat betrokkenen niet in een financieel nadeliger positie moeten komen te verkeren?