Door op 12 juni 2015

Bijdrage vaststellen bestemmingsplan Stadsboulevard Zuid / Mandemaattracé

Het college streeft een verbetering van de bereikbaarheid van Assen en naar een versterking van de lokale economie. De Stadsboulevard is één van de ingrepen die deze ambitieuze doelstellingen voor Assen in de toekomst mogelijk mogelijk moet maken. Een soepele doorgang van noord naar zuid en min of meer dwars door de stad! De fractie van de PvdA kan zich op hoofdlijnen wel vinden in het bestemmingsplan van de Stadsboulevard zoals dat nu voorligt.

Stadsboulevard Assen

Voor Assen is de boulevard een geweldige verbetering, maar deze optie leidt begrijpelijk ook tot weerstand van bewoners uit Oud Zuid. Bewoners uit deze wijk zien het nieuwe tracé en specifiek de ovonde als ongewenst en hebben dit op diverse manieren kenbaar gemaakt aan het college en de raad. Dit blijkt wel uit de 15 zienswijzen die op dit bestemmingsplan zijn ingediend. Het merendeel van de zienswijzen is ongegrond verklaard met een onderbouwde motivatie vanuit het college. Voor 1 bewoner is de impact groot: als het aanleggen van een tracé resulteert in het onteigenen van je privébezit, dan heeft dit een forse impact op je persoonlijke leefwereld, je comfortzone.

Zoals zo vaak, moeten we bij nieuwe stadsontwikkelingen het algemeen belang afwegen tegen het persoonlijk belang van een kleinere groep of een individu. Voor wat betreft de ovonde bestaan er veel bezwaren van bewoners uit Oud Zuid over de geplande locatie. Zij zien de ovonde graag verder verwijderd van de wijk in zuidelijke en oostelijke richting. Zo ver mogelijk geven zij hierbij aan!

Symmetrie van fietspaden, plaatsing van bushaltes, positie van ovonde tegenover spoorovergang zijn argumenten van het college waarom het opschuiven van de ovonde niet kan c.q. wenselijk is. In het proces kan de PvdA fractie zich herinneren dat de wethouder een positieve grondhouding liet zien om de ovonde te verschuiven. Er zullen vast goede argumenten zijn, maar graag wil de PvdA fractie van de wethouder nog een toelichting krijgen in dit opiniërend deel waarom het verplaatsen van de ovonde – in combinatie met keuzes bushaltes en fietspaden – echt niet mogelijk is.

Richting de insprekers (bewoners van Oud Zuid en het Zuiderpark) merkt de PvdA fractie op, dat wat ons betreft een geluidswal ter hoogte van de Cereslaan uit de mogelijke reserves van de Florijnas wordt gefinancierd en dat ten aanzien van de Ovonde (bij Oud Zuid) een uitruil van groenstroken wordt overwogen. In zuid gaat er dan een stukje groen verloren ten gunste een betere leefomgeving van de woonwijk.

Henri Ploeg