Schriftelijke vragen financiële situatie jeugdzorg
De afgelopen weken worden we onaangenaam verrast door het vele nieuws dat in veel gemeenten de jeugdhulpverlening onder druk staat vanwege financiële tekorten. Deze tekorten ontstaan, naar verluidt, doordat er steeds meer (complexe en zwaardere) hulpvragen van jongeren komen.
Al eerder waren er soortgelijke nieuwsberichten over andere zorgsectoren waar financiële problemen wachtlijsten en problemen in de bedrijfsvoering veroorzaken.
Dit is een zeer onwenselijke situatie. Een kwantitatief en kwalitatief zorgaanbod in de jeugdzorg is een verantwoordelijkheid die sinds kort bij de gemeenten ligt. Daarenboven is de gemeente verantwoordelijk voor al haar inwoners en dient zij evengoed aandacht te hebben voor een goed zorgaanbod ook als zij niet de eerst verantwoordelijke is.
Het zal u duidelijk zijn dat wij als fractie van de PvdA willen weten hoe de situatie in Assen is. We hebben daarom voor u de volgende vragen waarop wij graag op kortere termijn antwoorden wensen.
- Kent u de (financiële) situatie van de jeugdzorg in Assen?
- Zijn er bij de zorgaanbieders financiële problemen?
- Zo ja, wat betekent dit voor het zorgaanbod ten opzichte van de zorgvragen?
- Zijn er wachtlijsten en zo ja, wat zijn daarvan de oorzaken?
- Hoe verlopen de tussentijdse contacten tussen de gemeente en de gecontracteerde zorgaanbieders (jeugdzorg en andere zorgaanbieders) gedurende de looptijd van de contracten/afspraken?
- Zijn er zorgaanbieders die tussentijds met financiële problemen te maken krijgen en deze melden bij de gemeente?
- Komt daardoor het zorgaanbod onder druk te staan?
- Wat is de handelswijze van de gemeente in deze gevallen?