Eigen bijdrage WMO

23 januari 2018

“Eigen bijdrage WMO en Wijziging verordening WMO en jeugd” (raadsvergadering van 18 januari 2018):

Het voorgestelde beleid Eigen Bijdragen 2018 komt tegemoet aan veel verzoek en noodzaak van zorggebruikers en van deskundigen die zorggebruikers ondersteunen. Het nieuwe Regeerakkoord geeft plannen aan voor een verlaging van alle bijdragen naar maximaal €17,50 per 4 weken. Dit is weliswaar nog niet formeel besloten, maar voorsorterend hierop stelt het College voor om de eigen bijdrage voor de nieuwe Wmo-taken alvast vanaf dit jaar te verlagen naar €17,50. Dit betekent veel verlichting voor een groep mensen bij wie deze financiële aspecten een grote zorg kunnen zijn. In het voorliggende voorstel worden de plannen van het nieuwe kabinet al vertaald naar lokaal beleid. Deels vertaald……want voor een aantal Wmo-taken geldt de verlaging nog niet.

De PvdA is zeer tevreden over het feit, dat er in eerste instantie gekozen wordt om de kwetsbaarste groepen te ontzien, zoals de mensen met een psychische en/of verstandelijke beperking, de mensen in de dagbesteding of Beschermd Wonen. Ook goed om te lezen dat de zorgmijders extra aandacht krijgen: het kan niet zo zijn dat een te hoge eigen bijdrage een reden is om geen zorg te vragen.

Mantelzorgers: vaak maken deze mensen extra kosten voor de ondersteuning van zorgontvangers. Dit kan soms aardig oplopen. Volgens de PvdA zou dit op gelost kunnen worden door een lagere eigen bijdrage, maar  een vergoeding voor bepaalde gemaakte kosten kan ook een optie zijn.

Dan nog de zogenaamde verborgen (en soms hoge) zorgkosten voor mensen zonder Wmo of WLZ indicatie. De PvdA fractie is van mening, dat hoge zorgkosten – die niet vergoed worden door zorgverzekering – voor kwetsbare groepen gecompenseerd moeten worden. Kosten kunnen flink oplopen: medicatie, medische kosten, verbandmiddelen, stomaverzorging en waskosten. De gemeente Assen hoeft niet het wiel uit te vinden, dus College, kijk goed om je heen naar en kopieer goede voorbeelden en maak hiervan een eenduidige, praktische regeling zonder bureaucratie.

Twee belangrijke opmerkingen nog:
(1) wethouder, hoe gaat u zorgen voor een goede communicatie naar de Wmo-gebruikers toe die het aangaat? En (2), het was weer kort dag voor de cliëntraden om advies te geven op het raadsvoorstel: kan dit nu niet anders wethouder? Het is bekend wanneer de raden vergaderen, dus de stukken kunnen er op tijd liggen, zodat zij het goed kunnen bestuderen en becommentariëren?