Door op 9 februari 2017

3de kwartaal rapportage 2016 en update investeringsraming 2017

Zorgen rondom de FlorijnAs zijn er op dit moment niet voor onze fractie. Integendeel: de resultaten tot nu toe zijn werkelijk lovend: mooie infrastructurele stadsproducten, goede communicatie gericht op hinder, voorlichting aan burgers en scholieren, aansluiting op lesprogramma’s en voor de PvdA niet onbelangrijk: burgers met afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven bij de uitvoering van het project. Kortom: overeenkomstig de kwartaal rapportage heeft de PvdA-fractie er vertrouwen in dat de FlorijnAs tijdig wordt opgeleverd met een kwaliteitsniveau zoals bedacht.

Maar, na het lezen van het raadsvoorstel voor een extra kredietuitbreiding van €3,8 mln heeft mijn fractie zich aanvankelijk toch wel enige zorgen gemaakt! Hoe zit het nu werkelijk met de pecunia? Immers, vanaf 2017 heeft het majeure project nog 3 jaren te gaan, waarbij de spade nog regelmatig op verrassingen in de grond kan stuiten. Verrassingen die nopen tot het bijstellen van de scope waarmee noodzakelijke uitgaven gemoeid zijn, die bekostigd moeten worden vanuit een risicoreserve dat maar steeds kleiner wordt. In de slotfase van dit project is het constant bijstellen van prognoses essentieel om als gemeente niet met onaangename feiten geconfronteerd te worden. Point-of-no-return is al lang bereikt en staan we als gemeente vanaf dat moment vaak voor een voldongen feit. In oktober 2015 was er €3,4 mln extra benodigd voor het Stationsgebied en nu weer €2,7 mln. Ook andere deelprojecten vragen extra middelen.

Volgens het College kan dit  gefinancierd worden uit de Algemene Reserve waarin nog een slordige €8 mln zit en na krediettoewijzing nog €4,2 mln. Het project zit nauw in de klompen zal een Drent zeggen, maar gelukkig heeft een technische vraag van de PvdA nog ruimte opgeleverd en blijkt er binnen de afzonderlijke projecten nog circa € 5,5 mln reserve te bestaan. Totaal € 10 mln! Ook hebben we inzage gekregen in een nieuw financieel systeem waarmee prognoses beter en sneller inzichtelijk kunnen worden gemaakt.We hebben vertrouwen in de wethouder op een goed eindresultaat en gaan er vooralsnog vanuit dat er voldoende geld in het potje overblijft om bijvoorbeeld de felbegeerde geluidsmuur in Assen Zuid alsnog te realiseren. De PvdA stemt in het voorstel!