Zomerbericht aan de leden

24 juli 2023

Beste leden,

Er is in de afgelopen maanden ontzettend veel gebeurd in politiek Assen. De hoogste tijd om daar, zo vlak voor de zomer, op terug te blikken als fractie.

Motiemarkt

In de afgelopen maanden is de raad ‘op reis’ geweest door de stad. In vier avonden deden we alle wijken aan en spraken we met inwoners. Het slotstuk was de motiemarkt, waarin inwoners hun ideeën voor Assen konden pitchen. Wij zijn met een flink aantal van die ideeën aan de slag gegaan en schreven meerdere moties. Een groot deel daarvan haalden het in de raadsvergadering op 20 juni. Deze laatste raadsvergadering voor het reces duurde uiteindelijk meer dan 7 uur, maar het was de lange zit meer dan waard! Een overzicht:

  • Omar schreef mee aan de motie ‘snellere start, sterkere toekomst’, resulterend in een pilot die het asielzoekers mogelijk maakt sneller aan het werk te gaan.
  • Willard schreef mee aan verschillende moties:
    • Motie Zonnereep, voor extra subsidie (€24.000 incidenteel en €1200 structureel) voor speeltuinvereniging de Zonnereep, onder andere om te verduurzamen.
    • Motie ontmoetingsplekken, deze motie roept het college op om meer aandacht te hebben voor wijkgebouwen (met o.a. een onderzoek naar behoud van het Rode Kruisgebouw als wijkgebouw).
    • Motie Steenbreek, over meer structurele subsidie voor het project Steenbreek. Dit project helpt inwoners om hun leefomgeving te vergroenen. Deze motie is uiteindelijk niet ingediend, omdat het college heeft toegezegd om de structurele subsidie van Steenbreek te verhogen (van €10.000 naar €50.000 per jaar).
    • En – last but not least – een motie voor een opfriscampagne over het uitlaten van de hond. Het doel hiervan is om de huidige regels van het uitlaten van honden meer onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Assen.
  • Ikzelf schreef de motie om de overlast in Kloosterveste tegen te gaan. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Een tweetal moties van ons haalden het niet. Eentje daarvan ging over een mogelijke discgolfbaan in Assen, de andere over een pilot om gezinnen in de bijstand 150€ per maand te geven (via het Kansenfonds). RTV Drenthe schreef een artikel over de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Een leestip.

Wil je onze bijdrage voor de kaderbrief teruglezen? Dat kan ook, die vind je op onze website.

Toegankelijkheid

Tot zover de motiemarkt.

Ikzelf ben bezig geweest met een aantal zaken omtrent toegankelijkheid. Zo schreven we een paar weken geleden, samen met GroenLinks, een motie om het kapotte toilet aan de Noordersingel te vervangen. Deze werd aangenomen en heeft geresulteerd in een duidelijke opdracht aan het college: ze moeten als de wiedeweerga op zoek naar een tijdelijk openbaar toilet als noodoplossing.

Ook komt in het nieuwe terrassenbeleid in Assen, dat het college van B en W in de tweede helft van dit jaar voorlegt aan de gemeenteraad, een vergunningsvoorwaarde. Die sommeert horecaondernemers gids- en geleidelijnen voor blinden en slechtzienden vrij te houden. Wie zich daar vervolgens niet aan houdt, is strafbaar. Dat reageert het college n.a.v. onze schriftelijke vragen (wederom met GroenLinks).

Jongeren

In de tussentijd is Willard druk bezig geweest met het thema jongeren. Er zijn een aantal mooie resultaten geboekt. Zo is het jongerenpanel actief. Jongeren kunnen zich aanmelden voor dit panel en meepraten over allerlei zaken in Assen. Bij de volgende ALV zal Willard hier kort iets over vertellen. Na de zomer bespreken we bovendien het jongerenbeleid in de raad. Dit jongerenbeleid is uniek tot stand gekomen: door een samenwerking met jongeren, ambtenaren, college én een afvaardiging van elke partij uit de raad.

Openluchtzwembad

Afgelopen ledenvergadering vroegen we jullie om input voor de raadsvergadering over het openluchtzwembad. Met jullie input hebben we gepleit voor een diepgaander onderzoek naar de wensen en behoeften van de Assenaren alvorens een keuze te maken over een zwembad. Een aanvullend onderzoek is nu in de maak, dat in 2024 klaar zal zijn. Dan wordt de discussie over het openluchtzwembad weer opgepakt.

Samenwerking GroenLinks en campagnetijd

Landelijk zijn er natuurlijk ook veel ontwikkelingen met de PvdA. Er komen verkiezingen aan in november. We gaan samen met GroenLinks met 1 gezamenlijke lijst en 1 gezamenlijk verkiezingsprogramma meedoen. Ook lokaal zoeken we steeds vaker de samenwerking met GL. We hebben de voorbereiding voor de Kaderbrief samen gedaan en hebben ook afgesproken om samen op te trekken in campagnetijd. Hierover later meer!

Zomerreces

Voor nu is het even tijd om op te laden. Vanaf 7 september beginnen de raadsvergaderingen weer. In de zomerperiode blijven we uiteraard bereikbaar. Heb je ideeën, zorgen of vragen? We horen ze graag.

Groet, namens de fractie,

Cindy Vorselman
Fractievoorzitter