Actie, actie, actie!

Door Cindy Vorselman-Derksen op 5 november 2020

Actie, actie, actie!

Bijdrage tweede termijn begroting 2021

De PvdA fractie bedankt de collega-fracties voor hun bijdragen en het college voor haar reactie op maandagavond.

Fijn om te merken dat de PvdA niet de enige fractie is die het college oproept tot meer daadkracht en actie. Ja, het is goed om te zien dat het financieel gezien minder erg is dan verwacht voor dit jaar. Ja, het is goed om te vernemen dat er in het Sociaal Domein betere resultaten behaald worden, ook al is het een voorzichtige kentering.

Corona en voortgangsrapportage
De aanpak rondom de coronamaatregelen echter kan onze instemming nog steeds niet krijgen: wij vinden dat hier meer informatie gedeeld had moeten worden en ook nu nog. De oproep van de ChristenUnie aan het college om de raad te informeren bij acute situatie is eigenlijk overbodig het college heft een actieve informatieplicht naar de raad. Echter de langeretermijn gevolgen zoals de door ons genoemde instroom in de bijstand, de aanmeldingen bij de voedselbank, informatie rondom Welzijn, zorg, medisch en dergelijke zouden wel op een rijtje gezet moeten worden. Het geeft ons als raad maar ook het college een gevoel bij de gevolgen van de coronacrisis en geeft handvaten welke acties nodig dan wel zinvol zijn.

Daarom dient de PvdA fractie een motie in met de opdracht aan het college om een coronadashboard in te richten. We hebben ervoor gekozen om in de motie niet voor te schrijven hoe dit dashboard eruit zou moeten zien, maar willen graag meedenken in de vorm en inhoud ervan.

Motie Coronadashboard

Inbreng eerste termijn
De politieke inbreng en de beantwoording in eerste termijn gaf nogmaals het beeld dat de ideeën soms ver uiteen lopen. De duidelijkste voorbeelden waren wel de discussie over teruggave rioolheffing en woningbouw in Assen om er maar 2 uit te pakken.

Met betrekking tot het eerste onderwerp stelt de PvdA dat deze discussie eerder is gevoerd toen de VVD fractie graag vanwege, volgens ons, symboolpolitiek een superklein bedrag aan de bevolking terug wilde geven en waar de gemeenteraad in meerderheid voor gekozen heeft. Nu gaat het om een groter bedrag en ten principale heeft de PLOP fractie het gelijk aan haar zijde, maar de kanttekeningen die de PvdA destijds bij het VVD voorstel had gelden nu nog steeds. Wat ons betreft blijkt het geld waar het nu is i.p.v. het moeten verhogen van de heffing met wie weet 120 euro over een aantal jaren. Daarbij houden wij niet van kruideniershandel.

Omdat wij consequent zijn in ons stemgedrag, gaan wij niet mee met het amendement van de fractie van Stadspartij PLOP/VVD. (VVD voert hier een leuke truc uit, maar onze argumenten veranderen niet).

Dan de woningbouw: GroenLinks durfde het aan om te stellen dat Assen niet zoveel behoefte meer heeft aan nieuwe woningen. Volstrekt wars van de realiteit noemt de PvdA fractie deze stellingname. Al die mensen die steeds langer moeten wachten op een woning hebben daar een heel ander beeld bij! Vorige week heeft de fractie gesproken met een aantal marktpartijen en makelaars. Van hen komen de signalen dat het woningaanbod in Assen momenteel volstrekt niet aansluit bij de vraag die er nu is.  De verdere discussie rondom wonen pakken we op wanneer de Woonvisie besproken gaat worden.

NAM en plan
T.a.v. beantwoording rondom de NAM: op zich goed dat er in Noordelijk verband aan Brussel wordt getrokken om Europese programma’s in te zetten voor de energietransitie in Noord-Nederland. Onze vrees is echter dat vooral provincie Groningen hiervan zal profiteren d.m.v. het Nationaal Programma Groningen.

Voor de toekomst van de NAM lijkt vooral het bedrijf zelf aan de bak te moeten, zo ervaart de NAM dat. Willen we het bedrijf en de mensen aan Assen blijven binden, dan is een charmeoffensief zinvol en zelfs noodzakelijk. Het bedrijf is sociaal economisch te belangrijk om uit de regio te laten verdwijnen. Daarom gaan we de aangekondigde motie vanavond alsnog inbrengen. De motie is gericht op behoud van de NAM voor Assen en op compensatie voor verlies van werkgelegenheid.

Motie NAM

Overige onderwerpen
Wethouder Pouwels vertelde in de 1e termijn dat tijdens de ViA-bijeenkomst met de raad gedeeld zou worden dat de vastgoedeigenaren een veelvoud aan de beloofde 3 miljoen al hebben bijdragen aan de binnenstad. Graag ontvangen wij hier nog een overzicht, want de beloofde 3 miljoen zou worden geïnvesteerd in de openbare ruimte.

Jongeren: goed om te horen dat bijna alle partijen aandacht voor de jongeren. De plannen voor de plek in DNK voor de jeugd zijn interessant, maar de PvdA vraagt zich nog steeds af of deze locatie wel voor alle jongeren een passende plek is. Blijf daarom ook kijken naar een andere locatie voor misschien een andere deel van de jongeren. PvdA fractie is 3 jaar geleden op bezoek geweest bij Jimmy’s Emmen. Juist die locatie was laagdrempelig, waarbij de jongeren zelf hun pand vorm en kleur gaven. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Nog even een korte reactie op het project OpStap van Icare, waar wij naar vroegen. De technische beantwoording is ongetwijfeld juist, maar waar onze vragen vooral om gingen is in hoeverre gemeente Assen mensen uit de eigen doelgroep hiervoor actief benadert, aanmeldt en dergelijke. Is WPDA actief met het vinden van kandidaten voor dit traject? Juist in het kader van werk naar werk kan dit een mooie letterlijke opstap zijn.

Kortom:
De PvdA verwacht meer actie, actie, actie van het college.

Een aantal onderwerpen komen op een later moment nog langs voor discussie, zoals Woonvisie, binnenstadsvisie en dergelijke. Op die momenten zullen wij onze standpunten verder toelichten en duidelijk maken waarom sommige zaken wat ons betreft anders moeten en/of beter kunnen.

T.a.v. de begroting en de voortgangsrapportage 2020: de voorgestelde maatregelen om de coronagevolgen aan te pakken zijn akkoord wat ons betreft. Verder zien wij in de begroting zelf geen redenen om tegen te stemmen, maar nogmaals de oproep aan het college om nu verder in actie te komen.

 

Cindy Vorselman-Derksen

Cindy Vorselman-Derksen

Moerbeistraat 8 9408 BA Assen

Meer over Cindy Vorselman-Derksen