Armoedebeleid Intensiveren / verruimen van het beleid 29102015 Opiniërend
De PvdA fractie juicht het verruimen en het intensiveren van het armoedebeleid van harte toe. Een vangnet voor meer burgers; ook burgers die net boven de grens van 110% zitten, vallen binnen de doelgroep nu de inkomensgrens is opgetrokken naar 120% van de bijstandsnorm. De doelgroep neemt als gevolg hiervan toe van 4800 naar 6000 burgers, waarvoor de gemeente € 50.000,- extra kosten verwacht te maken.
Dit is een nuttige en rendabele investering, want uit Amerikaanse studies is voortgekomen, dat iedere euro investering in armoede, maatschappelijk gezien 3 euro oplevert. Maar ook sociaal maatschappelijk (welzijn) levert het ongekend veel op. Omdat – bijvoorbeeld – kinderen de kans krijgen om hun favoriete sport te beoefenen of kunnen beschikken over een tablet o.i.d. Gewoon meedoen!
In het PvdA partijprogramma hebben we ook aangegeven het meedoen-/armoedebeleid te willen verbeteren door bijvoorbeeld de webshop uit te breiden met meer mee-doen-producten. Het raadsvoorstel biedt in ieder geval ruimte voor de doelgroep om naast schoolartikelen ook producten voor sport en cultuur te krijgen.
Wel vraagt de PvdA fractie de wethouder om het hier niet bij te laten, maar ook aandacht te besteden aan de zogenaamde ‘verborgen armoede’ die sluimerend hand over hand aan het groeien is. De PvdA fractie heeft dit fenomeen al meerdere keren benoemd en aangehaald als zijnde een nog niet voldoende erkend maatschappelijk probleem. Verborgen armoede zit ook verraderlijk verstopt in de zogenaamde ‘stapelbanen’. Landelijk hebben meer dan een half miljoen Nederlanders een stapelbaan, omdat ze van 1 baan, met vaak kleine contracten, niet rond kunnen komen.
Graag zou de PvdA fractie willen horen van de wethouder of er in Assen ook mensen zijn met stapelbanen uit pure noodzaak om rond te komen. En wat doet de gemeente met deze wetenschap? Deze kennis moet wat de PvdA fractie betreft, beschikbaar zijn binnen de gemeente om preventief te kunnen handelen om armoede te voorkomen. Armoede hoort niet in een gebalanceerde westerse economie zoals Nederland. Toch bestaat het en door de aanhoudende crisis, raken burgers hun baan kwijt of verdienen ze minder en komen daardoor in de financiële problemen.
Met de juiste preventiemaatregelen kunnen we hopelijk voorkomen dat burgers onder de armoedegrens terechtkomen. Bij betalingsachterstanden bijvoorbeeld moet de gemeente zich niet teveel verschuilen achter de regeltjes, maar creatieve oplossingen aanbieden, waardoor schulden van burgers niet verder oplopen. Het externe onderzoek inzake ‘bereik’ kan hier mogelijk op termijn een gefundeerde oplossing voor bieden. Samen met wijkteams, Vaart Assen, maar ook instanties als Humanitas, UBA, de Sociale Allianties en Budget Support Assen moeten we stevig inzetten op vroegsignalering en preventie van armoede.
Henri Ploeg