10 november 2013

Bijdrage begroting 2014 2e termijn

De eerste ronde van de beschouwingen heeft in de ogen van de PvdA opgeleverd dat iedereen in de raadzaal heeft laten zien en horen dat inwoners, ambtenaren, het college en alle raadsleden betrokken zijn bij de ontwikkeling van de stad. Zijn er uitzonderingen? Ja er is één uitzondering in de personage van een Grumpy Old Man die badinerend commentaar levert. Maar, genoeg er over.


Parkeerbeleid

Ten aanzien van het parkeerbeleid maakt de PvdA op dat het college breed gaat kijken en tarieven meer op elkaar gaat afstemmen. De PvdA geeft het college mee dat parkeren aantrekkelijk moet zijn voor de bezoekers aan onze stad. Hoe langer de verblijfsduur in de stad, hoe beter dit is voor de plaatselijke ondernemers en de economische ontwikkeling in onze stad. Een goede economische ontwikkeling van onze stad is van belang om ons sociaal beleid van een stevige basis te voorzien.

TT-budget

Ten aanzien van de taakstelling van Euro 50.000 structurele bezuiniging op het TT-budget hebben we de harde toezegging van het college de vorige keer gehoord. De wethouder financiën omschreef dit verder als volgt : “Alle afgesproken bezuinigingen moeten linksom dan wel rechtsom worden gerealiseerd”. Daar is de PvdA het van harte mee eens.

De Nieuwe Kolk

Het antwoord van het college met betrekking tot De Nieuwe Kolk is helder. De PvdA wenst vanuit de raadszaal alle medewerkers die hard werken aan een aantrekkelijk cultuurpaleis, want zo mag De Nieuwe Kolk genoemd worden, heel veel succes toe in het lopende seizoen. De Nieuwe Kolk is de moeite waard!

Toeristenbelasting

Dan de verhoging van de toeristenbelasting. wil de PvdA de aantrekkelijkheid van de stad verder vergroten. Ook hier geldt: hoe aantrekkelijker stad, hoe langer mensen hier verblijven, hoe beter dit is voor de ontwikkeling van onze stad. Met de extra inkomsten kan bijvoorbeeld het museum bij exposities extra ondersteund worden, De Nieuwe Kolk zou extra activiteiten buiten het theaterseizoen in De Nieuwe Kolk kunnen organiseren. De PvdA noemt maar twee voorbeelden, er zijn er vast meer. Een lichte verhoging van de toeristenbelasting had dit mogelijk kunnen maken zonder dat daarbij een aanslag op de begroting nodig is. Maar helaas, deze gedachten worden niet gedeeld door een meerderheid in de raad. De PvdA komt hier later op terug.

Armoedebestrijding

De SP heeft een motie ingediend ten aanzien van de armoedebestrijding. De PvdA steunt die niet. Assen heeft al een ruim bijzondere bijstandsbeleid, zijn daar zelfs al twee maal door de minister over op de vingers getikt. Er is permanent contact met organisaties in Assen en de wethouder heeft tot tweemaal toe beloofd met een plan te komen in de raad voor einde van dit jaar.

Afrondend

College, de PvdA, gelooft in Assen en gelooft in haar inwoners.

Er verandert veel in de leefomgeving van onze inwoners. Wijkcentra worden bijvoorbeeld anders ingericht en geëxploiteerd, het onderhoud in de buurt verandert en er moeten steeds meer eigen oplossingen worden gezocht.

Bewoners en professionals moeten anders met elkaar om gaan. Dat is een nieuwe uitdaging. De PvdA heeft veel vertrouwen  in de aanpak door middel van de nieuwe opzet van wijkteams, Mijn Buurt Assen enzovoort. Het gaat niet alleen om bezuinigen. Het gaat ook om anders denken, iets aanpakken vanuit je eigen kracht. Het levert vaak inventiviteit, creativiteit en een positief gevoel op omdat je zelf iets voor elkaar krijgt.

De PvdA ziet en komt in Assen inwoners tegen die bereid zijn zich in te zetten voor de mensen om hun heen en zo mee te werken aan een stad waarin iedereen zich thuis voelt, zich veilig waant en zich geborgen voelt. Dat is de stad waar we trots op zijn. Dat is de stad waar wij als PvdA aan werken en al sinds 1946 bestuurlijk verantwoordelijkheid voor nemen.

Voor inwoners die het moeilijk hebben in hun bestaan zullen wij altijd klaarstaan.

Simpelweg omdat het voor ons als PvdA een Plicht is om er voor de Ander te zijn.

Jaap van Oostrum, fractievoorzitter