Door op 6 juni 2014

Bijdrage GGD Jaarstukken 2013 en conceptbegroting 2015

Allereerst wil de PvdA fractie waardering uitspreken voor het jaarverslag. Het is goed leesbaar, overzichtelijk, uitgebreid en er spreekt veel enthousiasme uit.

Het is een intensief jaar geweest in 2013 voor de GGD: toewerken naar de nieuwe locatie en dan in december de uiteindelijke verhuizing. Tijdens de rondleiding voor de gemeenteraad en ook op de open dag van 12 april jongstleden bleek hoe enthousiast de medewerkers zijn over hun nieuwe pand.

Het jaarverslag 2013

Dit laat een positief saldo zien van 584.000 Euro, mede doordat een aantal vacatures, gewenst of ongewenst niet of laat zijn ingevuld. Verder hoefden er door de verhuizing bepaalde investeringen niet te worden gedaan en de bezuinigingstaakstelling al deels is behaald.De GGD heeft goed op de winkel gepast en daar is de PvdA fractie blij mee.

De nieuwe indeling op de 5 programma’s Beschermen, Bevorderen, Bewaken, Jeugd en Additioneel maakt het verslag goed leesbaar.

Beschermen

Uit het verslag komt goed naar voren wat de zo belangrijke rol van de GGD is en hoort te zijn: informatieverstrekking en inspelen op grote gezondheidsrisico’s zoals het recente MERS-virus, maar ook bij asbestbesmettingen, de discussie in de bollenteelt over gewasbeschermingsmiddelen danwel bestrijdingsmiddelen en de risico’s van windmolens, deze laatste 2 onderwerpen zijn nog steeds actueel. De pilot Gezonde en Frisse basischolen is een mooi project, goed om te zien dat er plannen zijn om dit door te zetten.

Bevorderen

Er wordt veel gesproken over gezond eten en bewegen, maar de andere onderdelen van een gezonde leefstijl zoals matig alcoholgebruik, stoppen met roken en andere verslavende middelen en gedrag zijn net zo belangrijk. De PvdA fractie gaat er van uit dat de gemeente Assen deze punten meeneemt in het programma DOEN. Daarnaast wordt het JOGG aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht) nog uitgewerkt, waarin een gezonde leefstijl een zeer belangrijke rol krijgt.

Jeugd

Een erg belangrijk onderdeel van het werk van de GGD. Het is goed om te zien dat 95% van de kinderen van 4 tot 19 jaar worden bereikt voor standaardscreening. Preventie en vroegsignalering zijn juist hier erg van belang om grotere problemen met zwaardere hulpvragen in de toekomst te voorkomen. Wel is het zorgelijk dat uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de 14 jarigen alcohol drinkt, juist in een leeftijd dat de hersenen zich nog flink ontwikkelen.

De GGD heeft nu ook de zorg van 0 tot 4 jarigen opgepakt, en heeft onder andere zo’n 100 medewerkers van Icare hiertoe overgenomen. De PvdA fractie gaat ervan uit dat die overgang goed is verlopen en dat er geen kinderen tussen wal en schip zijn gekomen, maar hoort graag een bevestiging van de wethouder hierover.

Begroting 2015

Taken

*het blijven insteken op preventie, vroegsignalering en vroege interventies blijft van belang, of dit nu gaat om jeugd/jongeren, problemen leidend tot huiselijk geweld, gezonde leefstijl enzovoorts. Vroege aanpak scheelt veel gezondheidsrisico’s en gezondheidsschade, voorkomt zware en daardoor duurdere trajecten en helpt mensen om zich goed en gezond te blijven ontwikkelen.

*de nieuwe rol van de GGD als informatieverstrekker en adviseur in plaats van uitvoerder vraagt ander gedrag van de GGD medewerkers, maar ook van de gemeente die de uitvoering nu zelf moet regelen. De PvdA fractie zal aandacht houden voor de invulling van deze nieuwe rol door de gemeente.

*Het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling gaat in op 2015. De PvdA fractie wacht de verdere invulling van taken en rollen af.

*De verdere invulling van het programma Jeugd van de GGD moet ook verder vorm gaan krijgen, nu steeds meer duidelijk wordt wie welke taken moet gaan uitvoeren en hoeveel geld hiervoor beschikbaar is. Na het zomerreces zullen wij hierover in deze raad nog spreken bij de Kadernota Jeugd.

Personele bezetting

*Wat onze fractie wel als een bedreiging ziet is de personele bezetting die op sommige punten kwetsbaar blijkt te zijn in verband met het niet aanwezig zijn van gespecialiseerde kennis of het niet kunnen vinden van mensen die de vacatures kunnen of willen vervullen. De directeur van de GGD Amsterdam stelde vorige week vrijdag in een column bijvoorbeeld dat de forensisch arts oftewel lijkschouwer, met uitsterven bedreigt wordt. In de hele discussie over de invulling van zorgtaken hoort dus ook het onderdeel welke artsen/verpleegkundigen hebben we nodig, hoe krijgen we ze opgeleid en hoe behouden we ze voor hun vak?

Financiën

Qua financiën heeft de PvdA fractie weinig op te merken. Wel is het goed om te zien dat na enkele jaren oproepen van uit de PvdA fractie en de raad er nu toch een deel van het positieve saldo wordt terugbetaald aan de deelnemende gemeente.

De PvdA fractie kan zich vinden in het voorstel van het college om geen zienswijze in te dienen.

Cindy Vorselman Derksen