Door op 13 juli 2017

Bijdrage Jaarstukken 2016 en Voorjaarsnota 2017

Bijdrage PvdA Assen Jaarstukken 2016 en Voorjaarsnota 2017

Jaarstukken 2016:
Het jaar is weer met een goed resultaat afgesloten. Daarom de complimenten van de PvdA fractie aan het college en de wethouder financiën in het bijzonder. In deze tijden van bezuinigingen, transities en transformatie is dit niet vanzelfsprekend.

Echter is de PvdA-fractie van mening dat het jaarverslag/jaarrekening weinig kritisch is op eigen organisatie en handelen. Een droge opsomming van hetgeen gedaan is en/of niet gehaald is, met redenen. We missen een zelfreflectie op genomen stappen en een spiegeling van gemaakte keuzes. Gaat de samenwerking met de uitvoerende organisaties conform gemaakte afspraken? is het college tevreden over de tot nu toe behaalde resultaten door die organisaties? Er is hierover weinig terug te vinden in het jaarverslag.

Dan nu naar de inhoud: allereerst de financiële kant. Zoals ik al zei, goed dat er een positief resultaat is. Deels door verkoop Essent aandelen, deels doordat er geld overbleef vanuit het Sociaal Domein, mede door goed lobbywerk in Den Haag met name op Jeugd, Beschermd Wonen en Participatie.

De reserve Sociaal Deelfonds is volledig gevuld tot de afgesproken maximale 10%. Voorstel is om het overschot van 5,8 miljoen, naar de algemene reserves over te brengen, conform door de raad gemaakte afspraken.

Tijdens de behandeling van het voorstel reserve Gemeentelijk Sociaal Deelfonds heeft de PvdA fractie al aangegeven dat mocht er geld overblijven, we moeten bekijken of we het beleid aanpassen en zo ja, hoe dan. Met als doel dat kwetsbare mensen die hulp/ondersteuning nodig hebben, dit ook krijgen.

Wat gaan we nu doen met dit overschot? De PvdA ziet graag dat dit geld gebruikt wordt voor die onderwerpen waar het voor bedoeld is: sociale projecten, experimenteerruimte, innovatie in zorg en welzijn, verdere investering in specialisatie binnen en uitbreiding van wijkteams, de transitie van GKB en Alescon, preventie.

Mijn fractie heeft al vaker aangegeven dat de kost voor de baat uitgaat: investeren in de voorkant, dat gaat op termijn veel positieve zaken opleveren, zoals mensen die zich beter of goed zelf kunnen redden, minder maatschappelijke onrust, minder gedoe voor de belanghebbenden, we kunnen zo ernstigere problematiek voorkomen.

Dan de Buurtteams: een citaat uit het jaarverslag: “de buurtteams kennen de wijken en worden gekend in de wijk”. Is dit al zo? Zijn de buurtteams al zo bekend dat de vragen om ondersteuning zoveel mogelijk daar binnen komen? In het RKC-rapport Zorg(en) om de cliënt van 2016 staat vermeld dat de Toegang nog niet zo goed loopt als gewenst. Zichtbaarheid in de wijken werd daarbij van groot belang geacht. Hoe pakken de buurtteams dit nu op, anders dan vorig jaar?

De PvdA fractie verwacht dat de buurtteams nu ook de slag naar innovatie gaan maken, juist vanwege de belangrijke rol die de teams hebben gekregen in het gehele Sociale Domein. Wij realiseren ons ook dat dit niet vanzelf gaat, dat daarin geïnvesteerd moet worden.

WMO/Sociaal Domein: huishoudelijke hulp. De brief van Van Rijn hebben we in de vergadering van 29-06 al kort besproken. Toch blijft de PvdA fractie moeite houden met het feit dat het blijkbaar nog steeds niet geregeld is conform de geldende afspraken. Wat gaat de wethouder doen om alsnog te voldoen aan de door het Rijk gestelde kaders?

Het aanvragen van een maatwerkvoorziening moet op initiatief van de inwoner i.p.v. volgend uit een keukentafelgesprek. Zijn de inwoners voor wie die maatwerkoplossing de beste optie is deskundig en mondig genoeg om hierom te vragen?

In andere gemeenten wordt de HH1 alsnog omgezet van een algemene voorziening naar een maatwerkvoorziening, waardoor er minder discussie over eigen bijdrages. Hoe kijken andere fracties hiernaar?

Onlangs zijn we geïnformeerd over de voortgang van het jongeren-SWAG-team op Vincent van Gogh Salland. Jongeren helpen jongeren, een concept waar de PvdA fractie voorstander van is. De fractie is benieuwd hoe en wanneer dit concept “uitgerold” gaat worden naar andere scholen, maar ook naar locaties buiten de scholen. Niet alle jongeren zijn te vinden op het Salland en niet alle jongeren zitten op school.

Goed om te zien dat het onderwerp Laaggeletterdheid, dat voor de PvdA-fractie zo belangrijk is, een plek heeft gekregen onder Onderwijs. Het Taalhuis is recent geopend, een goede stap in de richting van zo goed mogelijk aanpakken van dit probleem.
Door het bij Onderwijs te plaatsen wordt ook de rol benadrukt van scholen, zowel primair als voortgezet onderwijs, in het voorkomen van laaggeletterdheid. Zolang er nog jongeren van school komen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven om zich te kunnen redden in de huidige maatschappij, hebben we als politiek nog een schone taak voor ons liggen.

Voorjaarsnota:
Kort en bondig, conform gemaakte afspraken.

Goed om te lezen dat er geen extra druk meer op het personeel gezet wordt met aanvullende bezuinigingen. De organisatie lijkt een goede slag te maken in de transformatie van het personeel, dat blijkt uit het aanvragen van andersoortige trainingen, meer gericht op vaardigheden dan op kennis en kunde.
De bezuinigingen, de veranderende manier van werken, maar ook bijvoorbeeld de detacheringen in het kader van de samenwerking binnen de AAT-gemeenten die nu niet doorgaan, vroegen nogal wat van de flexibiliteit van de mensen van de gemeente.  Complimenten daarom aan de inzet van het personeel!

Sociaal Domein: gezien de ontwikkelingen en een “doorkijk naar 2021” zoals het college het verwoordt, houdt de gemeente rekening met tekorten over 4-5 jaar in het Sociaal Domein.
De reserve Gemeentelijk Sociaal Deelfonds is nu tot 10% gevuld, het door de raad afgesproken maximum. De PvdA fractie ziet graag dat het geld wat in 1e instantie werd bestemd voor het Sociale Domein in eniger vorm beschikbaar blijft voor sociale projecten en initiatieven.
(hiervoor is door de PvdA fractie een motie opgesteld).

Wat ons verbaasde is dat de Werkwereld genoemd staat onder Vastgoed. We snappen dat het een pilot in het kader van Overheidsparticipatie is, maar de Werkwereld is als concept voor de PvdA-fractie vooral een goed voorbeeld van innovatie en transformatie in het Sociaal Domein. Wat mijn fractie betreft “ verdient elke wijk een Werkwereld!” Een mini-Taalhuis kan hiervan onderdeel uitmaken, om meteen maar de laaggeletterdheid te verknopen met sociale innovatie.

We missen het onderwerp Duurzaamheid als aandachtspunt in de voorjaarsnota 2017. Zoals al eens eerder in de raad aangegeven mogen de ambities wat betreft de PvdA wel omhoog. Gezien de ontwikkeling van Kloosterveen 3 willen we dan ook van de wethouder weten in hoeverre het college denkt te zorgen dat deze nieuwe wijk bij kan dragen aan het behalen van de gestelde duurzaamheidsdoelen. Te denken valt aan gasloos bouwen, groene daken, meer groen dan grijs in de buitenruimte, isolatie, voorkoming van watervervuiling, biodiversiteit.
Verder vragen wij ons af of de subsidies voor duurzaamheidsmaatregelen wel terecht komen bij die mensen die het het meeste nodig hebben, dat wil zeggen de mensen met minimale financiële mogelijkheden om die maatregelen te treffen. Kan het college hier helderheid over geven?

Paar punten nog waar we graag een reactie op vernemen:

De Toeristisch Recreatieve Zone:
De PvdA fractie hoopt op een snelle start van de realisatie van IceWorld.
We hebben vernomen dat de WMD voor ruim 1 miljoen meedoet aan de ijsbaan in Hoogeveen. Gezien de turbulente periode die de WMD heeft meegemaakt de afgelopen jaren verbaast ons dit zeer. Hoe kijkt het college naar deze situatie? Als inwoners van Assen gaan wij dus indirect meebetalen aan de ijsbaan in Hoogeveen. Lijkt ons niet wenselijk.
Verder is het goed om te lezen dat er nu stappen gezet gaan worden in de verdere ontwikkeling van de TRZ en dat de raad in september wordt geïnformeerd. Echter uit een ingekomen brief blijkt nu dat de visie toch niet zo gezamenlijk lijkt te zijn als wordt voorgespiegeld door het college. Graag krijgen wij hier een reactie op van de wethouder.

Op pagina 11 van de Voorjaarsnota staat onder Onderhoudsbudget Beeldende Kunst iets over de onderhoudskosten van civiele kunstwerken, maar bij mijn weten zit er verschil tussen beeldende kunst en civiele kunstwerken. Kan de wethouder dit nader uitleggen?
Nu ik het toch over beeldende kunst heb: eerder is door deze fractie vragen gesteld over de kunstwerken van de voormalige Vuurvogelschool en het mozaïek van het oude Postkantoor. We zijn benieuwd hoe het met deze kunstwerken gaat. Graag reactie van de wethouder?

Herstelonderhoud MFA’s en sportcomplexen: we zijn benieuwd naar de eventuele plannen wat betreft een dak op de kombaan en de stand van zaken m.b.t. de horecavoorziening bij het wielercentrum cq sporthal Stadsbroek.

Verder toch nog even terugkomend op het mogelijk maken van een overkapping in enige vorm op perron 1 van het station. We snappen dat een overkapping technisch gezien veel vraagt en waarschijnlijk niet mogelijk is. Echter een grote, lange abri zou een optie kunnen zijn. Mensen staat echt in de kou en de regen op de trein te wachten.

Bijdrage Voorjaarsnota 2017 en Jaarstukken 2016