Bijdrage PvdA WMO huishoudelijke hulp debat motie SP 29 januari 2015
Nu we zo’n 4 weken bezig zijn, komen de eerste knelpunten naar boven. De SP geeft aan diverse signalen te hebben ontvangen. Ondanks de sceptische houding van een aantal collega-raadsleden, heeft het PvdA meldpunt ook een aantal signalen ontvangen. Veelal was met wat uitleg de vraag van de burger beantwoord. Maar soms bleek ook dat er dingen niet goed zijn gegaan.
Vandaag heb ik gesproken met 2 mensen die namens een grotere groep ouderen spraken over de knelpunten waar mensen tegen aan lopen. Ik wil er dadelijk een paar noemen:
- De eerste brief van 30 oktober 2014 was blijkbaar voor een aantal mensen onduidelijk. Ze zouden niet hebben geweten wat ze er mee moesten.
- Een paar mensen die bezwaar wilden indienen bij het WMO-loket, of informatie vroegen, of een gesprek met de gemeente aanvroegen, voelen zich afgescheept door medewerkers van de gemeente.
- Voor mensen die bezwaar hebben ingediend is er een informatiebijeenkomst georganiseerd met nadere uitleg over de WMO nieuwe stijl. Wat niet goed is gevallen bij een aantal burgers en zeker niet bij de vertegenwoordigers van met name de ouderen is een formulier waarmee mensen hun bezwaar kunnen intrekken. Het kan toch niet de bedoeling zijn geweest van de gemeente te voorkomen dat de bezwaren afgehandeld moeten worden volgens de normale procedure? De PvdA fractie wil graag een reactie van de wethouder hierop.
- De beantwoording van het college van de schriftelijke vragen gesteld door de PvdA fractie op 10 december 2014 blinkt niet uit in verdere duidelijkheid. Het lijkt erop dat er een onderscheid wordt gemaakt in behandeling tussen de mensen bij wie de indicatie voor WMO is verlengd tot 1 mei 2015 (zij kunnen een gesprek aanvragen) en de mensen met een indicatie tot na 1 mei 2015 (zij krijgen allemaal een keukentafelgesprek). Kan de wethouder uitleggen of dit onderscheid er echt is?
- Verder heeft de PvdA fractie aangegeven dat de beantwoording over het algemeen wel erg technisch is, in plaats van betrokken naar de burgers.
- Voor mensen die bezwaar hebben ingediend, is blijkbaar nog niet bekend wanneer hun keukentafelgesprek gepland wordt. Soms wordt er gesproken over een huisbezoek, maar dat is nog niet hetzelfde als een keukentafelgesprek.
- Het beeld dat de vertegenwoordigers van de ouderen weergeven, is dat de ouderen die zij gesproken hebben, zich murw voelen, afgedankt door de gemeente, een te dure kostenpost. Sommigen zouden hierdoor depressief raken wat hogere zorgkosten zou kunnen betekenen. Dit gevoel van afgedankt worden kan en mag nooit de bedoeling zijn!
De PvdA heeft verder nog een aantal vragen:
- Op welke termijn vindt een gesprek plaats wanneer mensen hierom vragen? Er is eerder aangegeven dat het streven is binnen 2 weken, maar toen ging het om nieuwe aanvragen. Is er al een termijn aan te geven? Dit zou voor veel mensen een eerste stap richting meer zekerheid betekenen.
- Heeft de gemeente personeel genoeg of genoeg personeel vrijgemaakt om de gesprekken en alles wat erbij hoort tijdig uit te voeren?
- Gaat de gemeente nog extra moeite doen en energie steken in de groepen die mogelijk nog niet goed genoeg geïnformeerd zijn, te denken aan de groep echt ouderen, laaggeletterden en mensen met een niet-Nederlandse achtergrond? De PvdA fractie heeft eerder al opgeroepen juist te zorgen dat deze mensen goed bereikt worden.
Uit het gesprek met de vertegenwoordigers van de ouderen blijkt dat zij graag zien dat de betreffende burgers nog een brief toegestuurd krijgen met eigenlijk de vraag: wilt u een keukentafelgesprek? Dit om toch nog de mensen die behoefte hebben aan een gesprek de kans te geven zich te melden.
Is de wethouder genegen om ruimhartig iedereen die zich alsnog meldt een gedegen gesprek aan te bieden, die verder gaat dan alleen informatie verstrekken. En waarin ook de persoonlijke situatie van de burger wordt besproken? Het gaat dan dus om een keukentafelgesprek en niet om louter een huisbezoek.
Graag hoort de PvdA fractie de reactie van de wethouder en we verwachten met name te horen dat de ouderen dan wel WMO-gebruikers met respect worden behandeld. En dat het zeker niet de bedoeling is geweest om hen het gevoel te geven dat ze niet meer meetellen. Dat iedereen een serieus gesprek krijgt met de gemeente wanneer zij daarom vragen. En dat de aangegeven knelpunten worden aangepakt binnen de gemeentelijke organisatie.
We willen de reactie van de wethouder afwachten voordat we ingaan op de motie van de SP.
Cindy Vorselman-Derksen