Door op 1 februari 2014

Bijdrage Veiligheidsprogramma 2014 30 januari 2014

Het veiligheidsprogramma betreft het uitvoeringsplan voor 2014 van de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2012-2016.  Op hoofdlijnen zijn we in Assen als het om veiligheid gaat al goed bezig. Initiatieven die daartoe genomen worden, getuigen daar ook van. De PvdA heeft nog een aantal opmerkingen en vragen die meegenomen kunnen worden.

In het overzicht van de politieregistraties van criminaliteit en overlast zien we een afname van het aantal fietsendiefstallen. Ruim minder dan in 2012. Fors minder zou je zeggen, echter in vergelijking met 2011 zien we voor 2013 eenzelfde uitkomst.

De winkeldiefstallen zijn afgenomen geheel tegen de verwachting in, omdat er was uitgegaan van een toename vanwege de grotere aangiftebereidheid van de ondernemers in de binnenstad. Als dit het gevolg is van een verminderde aangifte bereidheid, dan vindt de PvdA fractie dat dat bevorderd moet worden.

De toename van overlast als gevolg van drugs maar ook de geweldoverlast, baart de PvdA fractie zorgen. Heeft de politie en gemeente al een plan ontwikkeld op welke wijze dit te verminderen? Een gerichte aanpak op terugdringen van de overlast lijkt de PvdA dringend gewenst.

De overlast jeugd lijkt wel verminderd en dat is positief. De politie en gemeente hebben adequaat opgetreden bij incidenten in sommige wijken waar jeugd zich heeft misdragen. De aanpak van de jeugdgroep Pittelo en de intensieve monitoring van deze jeugdgroep zal in 2014 worden voorgezet en uitgebreid.

Het doet de PvdA deugd dat de ondernemers van de binnenstad hebben aangegeven de voorbereidingen weer te willen oppakken om in 2014 te komen tot certificering van het winkelcentrum van de binnenstad van Assen.

Een uitgaansgebied met aandacht voor veiligheid, komt de werkomgeving van het horecapersoneel en de politie ten goede. Bovendien geeft zo’n uitgaansgebied de hele gemeente een positieve impuls.

Het beeld dat de PvdA heeft over het ontwikkelen van de kwaliteitsmeter is niet gunstig. De PvdA ziet geen vooruitgang. De bereidheid van de horeca laat te wensen over, terwijl toch de meeste geweldsdelicten in het uitgaansgebied plaatsvinden. De PvdA verwacht voor het komende jaar duidelijke resultaten.

Het verder ontwikkelen van het veiligheidshuis is een goede zaak.

Assen is een zorgstad met de aanwezigheid van veel zorgvoorzieningen, en de extramurale zorg betekent dat de samenleving hier vaker mee geconfronteerd wordt. De stijgende overlast van bijvoorbeeld. overspannen of gestoorde mensen kan hier een gevolg van zijn. De PvdA vraagt bijzondere aandacht en een aanpak voor de geconstateerde overlast.

De raad heeft de lokale notitie mensenhandel vastgesteld. De belangrijkste resultaten zijn dat gemeentelijke medewerkers getraind zijn op het herkennen van signalen en deze op de juiste plek terecht komen.

Er vindt interregionale afstemming plaats over mensenhandel en er zijn voorbereidingen getroffen om in januari 2014 aan te sluiten bij het overleg mensenhandel van Groningen en Friesland.

PvdA fractie hoort graag of dit deze maand ook daadwerkelijk tot stand is gekomen.

De PvdA verwacht in 2014 een stevige inzet van gemeente, politie en justitie.

Klik op voor de volledige versie van deze bijdrage van Hilly Vrieling.

De webmaster