Door op 10 april 2013

Column Nobelprijs

Hoeveel boten zonken en hoeveel opvarenden verdronken, toen zij trachtten Europa te bereiken om het oorlogsgeweld in Noord-Afrika te ontvluchten? Hoe gastvrij worden vluchtelingen in Europa onthaald, wanneer zij hun leven en dat van hun kinderen niet zeker zijn? Waarom kom je in Oost-Europa vrijwel uitsluitend blanken tegen? Hoe zit het met de Europese wapenindustrie en mondiale export?

De wapenhandel binnen de Europese grenzen mag er overigens ook zijn. Vanuit Duitsland wordt voor vele miljoenen verhandeld naar o.a. Griekenland (!). In verschillende landen bestaat vrije handel in wapens, zoals in België. In plaats van een Nobelprijs voor de Vrede zou een straf kunnen worden ingesteld tegen alles, wat de vrede tegenwerkt.

Als Turkije als lid van de NAVO te maken heeft met schermutselingen langs de grens, hoe lang duurt het dan, voordat de Europese vrienden besluiten niet langer toe te kijken hoe Syrische burgers worden afgeslacht?

Als Noorwegen met de toekenning van de Nobelprijs toenadering zoekt tot de Europese Unie, kunnen ze beter gewoon lid worden. Dan kunnen ze in Brussel komen vertellen, wat echte vrede is.

Luc Rengers