Door op 30 augustus 2016

Column Richard Frankfort – Eigen risico in plaats van nieuwe kleren

Al enige tijd is er een beweging voor een Nationaal Zorgfonds. Artsen waarschuwen dat mensen vermijden om de zorg te vragen die zij misschien wel nodig hebben. Het kost domweg te veel geld. Dit raakt ouderen en jongeren. Kunt u zich dat niet voorstellen?

In mijn eigen huis hoor ik het een van mijn kinderen letterlijk zeggen: ik ga niet weer naar de dokter, want dat kost mij geld. Van een studiebeurs en de zorgtoeslag kun je als je thuis woont bij pa en ma prima je collegegeld, boeken en ziektekostenpremie betalen. Hou je zelfs nog iets over om te zorgen dat je een hemd aan je lijf hebt. Behalve als je pech hebt om het ziekenhuis te moeten bezoeken, toevallig een standaard pijnstiller bij jou niet werkt en als je ook nog voor een paar stevige behandelingen bij de tandarts komt. Voor een student leidt € 385 per jaar en nog een paar aanvullende zorgkosten al gauw tot extra rekeningen waardoor zomaar een nieuw stel kleren erbij inschiet. De helft van het jaar gaat je vrij besteedbaar budget op aan zorgrekeningen. Je kunt ook 18+ zijn, scholier zonder beurs en nog lang niet toe aan een regelmatig inkomen. Wil je toch iets meer dan alleen een basisverzekering, wie betaalt dan de extra premie die uitstijgt boven de zorgtoeslag? Het zal voor ouderen niet anders zijn: je wordt nou eenmaal vaker consument van de gezondheidszorg. Je kunt in januari de klok er al op gelijk zetten dat je het eigen risico gaat betalen. Zou dat voor ouderen ook betekenen dat het ten koste van bijvoorbeeld hun kledingbudget gaat?

Waar de afweging over wel of niet een onderzoek of ingreep in het ziekenhuis vooral financieel wordt in plaats van met vertrouwen een goed advies van je huisarts volgen, gaan wij grote risico’s lopen. Individuele gezondheidsrisico’s, maatschappelijke kosten en niet in het minst een tweedeling in de samenleving over toegankelijkheid van de zorg. Ik zou willen dat de PvdA zich inzet om dit te voorkomen.

Via www.nationaalzorgfonds.nl lees je een manifest hierover. Het ouderennetwerk van de PvdA heeft zich hier al aan verbonden.(https://ouderennetwerk.pvda.nl/2016/08/01/onp-is-voorstander-invoering-nationaal-zorgfonds/)

Wat dan weer weinig met het eigen risico te maken heeft, maar wel een tendens die tot nadenken zou moeten stemmen nu er zelfs reclame op tv voor wordt gemaakt: Als je geld hebt koop je mantelzorg in, als je afhankelijk bent van een sociaal beleid valt er niks in te kopen. Om met wat aardigs te eindigen: gelukkig zijn er ook stichtingen die vrijwilligers bieden voor een uitstapje zoals www.4hetleven.nl

Richard Frankfort