Door op 6 juni 2013

Column Speciale aanbieding

Onlangs las ik een advertentie voor ijsbergsla. Van € 1,29 voor € 0,79. Dat buitenkansje moest natuurlijk worden benut. Per slot van rekening moet ik van 40 euro per week rond zien te komen, dus hebben we het over een voordeeltje van 1,25% van het besteedbaar weekinkomen. Kom ik bij de kassa en moet tot mijn verbazing € 2,56 betalen.

Natuurlijk keek ik eerst om mij heen of er een misschien een camera was verstopt. Wel ontdekte ik een man met een tros bananen, maar dat leek wel kosjer. Vervolgens begin ik rustig uit te leggen, dat in de advertentie sprake was van € 0,79. Volgens de emotieloze kassamevrouw klopte het allemaal. “Wei make geen vaute!”, aldus de caissière. Er was hier sprake van een speciale aanbieding. Naast de 79 cent werden kosten voor reservering in rekening gebracht van 40 cent. Dan kwamen daar verpakkingskosten overheen, alsmede de reiskosten. Het kropje sla was een product uit Spanje, dus die reis komt dan al gauw op 63 cent. Inklaring was slechts 6 cent, dus dat viel mee. Daarnaast hadden we te maken met veilingtoeslag, extra kosten voor het bespuiten tegen naaktslakken, verfrissingskosten, want slablad moet er aantrekkelijk groen uitzien. Tenslotte kwam er een extraatje overheen vanwege de snelle levering. O, ja en niet te vergeten het doorberekenen van de advertentiekosten, de kassatoeslag en BTW.

Al met al een prikkie, zo’n ijsbergsla.

U begrijpt natuurlijk wel, dat dit een onzinnig verhaal is.

Komt u echter in de vakantiesferen is het toch niet zo onzinnig. Kijk maar eens, wat een goedkope vlucht kost naar Barcelona. Van € 129 voor € 79. Maar hier komen wel kosten bij, zoals reserveringskosten, boekingskosten, luchthavenbelasting, calamiteitenfonds, brandstoftoeslag, de annuleringsverzekering en de (verplichte?) reisverzekering. En als je onderweg iets wil drinken, komt zo’n belastingvrij drankje gauw op 4 euro. Iets te eten? Een broodje met ijsbergsla? De hoofdprijs!

Dan snap je wel, dat je op € 256 uitkomt. Toch maar niet naar Spanje.

Blijft u in Nederland? In een vakantiepark? Vergeet dan niet geld opzij te leggen voor de waskosten, schoonmaakkosten, reserveringskosten, boekingskosten en al die andere extra’s.
Het wordt tijd, dat aan al die toeslagenonzin een eind komt.

Luc Rengers