Een terug- en vooruitblik van de fractie

25 januari 2023

Vanavond start het nieuwe jaar voor de Asser gemeenteraad met de eerste besluitvormende raadsvergadering van 2023. Hoogste tijd om met onze fractie terug te blikken én vooruit te kijken naar dit nieuwe jaar.

2022: een nieuwe start

Sinds maart is de nieuwe fractie actief: Cindy, Willard en Omar als raadsleden, Sytze als plaatsvervangend raadslid en Geert-Jan en Wiebe als fractieondersteuners. Op onze website vind je de verdeling van onderwerpen en hoe je ons kunt bereiken. Doe dat ook vooral! Met de input van onze leden kunnen we ons raadswerk veel beter doen.

De fractie begon de raadsperiode met het inwerkprogramma. Zo zijn we een weekend naar Putten geweest met de gemeenteraad en volgden we allerlei trainingen. Maar ook inhoudelijk hebben we direct van ons laten horen. Een (lang niet volledige) opsomming:

Ook op andere onderwerpen hebben we ingezet:

  • Door een raadsbrede motie is er een werkgroep jongeren van start gegaan. Deze raadsgroep heeft als doel om Assen een leukere en betere stad te maken voor jongeren én om jongeren beter te betrekken bij de toekomst van de stad. Willard Bouwmeester is onze afgevaardigde in deze werkgroep. RTV Drenthe interviewde hem over de eerste concrete stap.
  • De Voedselbank voedt (helaas) steeds meer monden. Wij dienden een motie mee in, waardoor de Voedselbank meer ondersteuning krijgt vanuit de gemeente.
  • We dienden een motie tegen straatintimidatie mee in.
  • Een aantal moties die we (mede-)indienden haalden het helaas niet. Onder andere over laaggeletterdheid en mogelijk nieuwe nieuwbouwgebieden.

Los van het werk in de raad, gingen we ook “de stad in”. Een paar voorbeelden:

  • In april gingen we als fractie in gesprek met de Werkwereld in Assen-Oost. De input uit dit gesprek gebruikten we in onze woordvoering over (o.a.) verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.
  • In oktober bezochten we de Voedselbank. Dit resulteerde uiteindelijk in de motie die we hiervoor benoemde.
  • We waren o.a. aanwezig bij de opening van de Open Hof in Assen-Oost, de start van de bouw van de moskee, kregen een rondleiding bij Omroep Assen en bezochten een bijeenkomst voor Koplopers Duurzaamheid in Kloosterveen.

2023: een nieuw jaar met nieuwe plannen

Nu is het 2023. We hebben het gevoel dat we nu écht ingewerkt zijn als raadsleden en fractie. Tijd om te oogsten. We willen dit jaar onder meer inzetten op communicatie met en naar de leden van de PvdA. Dat doen we onder andere door fracties in de wijk. Hier zijn we vorig jaar al mee gestart, maar dit geven we een vervolg. Elke maand vergaderen we 1 of 2x in een bepaalde wijk. Wil je ons iets meegeven of met ons in debat? Kom dan vooral naar deze fractievergaderingen! Ook gaan we dit jaar starten met een nieuwsbrief naar de leden, zodat we jullie beter op de hoogte kunnen houden.

Qua inhoudelijke onderwerpen zijn er veel dingen die er aan zitten komen, denk bijvoorbeeld aan het openluchtzwembad, jongerenbeleid, duurzaamheid en onderwerpen uit het sociaal domein. We willen over specifiek thema’s vaker met de leden in gesprek. Hou hiervoor ook vooral onze website en socials in de gaten!

Dit was ‘em voor nu! Nog eenmaal de oproep: mocht je met iets zitten of wil je iets aan ons meegeven. We horen het graag!

Groet,
Cindy, Willard, Omar, Sytze, Geert-Jan en Wiebe