Schriftelijke vragen over energie ijsbaan

13 januari 2019

Op het Koopmansplein staat een kunstijsbaan. Prachtig! Gedurende deze tijd van het jaar is dat een uitstekende aanvulling op “reuring” in de binnenstad. Naar verwachting zullen velen zich hier vermaken. Een gewaardeerd initiatief! Op de Grote Markt in Groningen staat gedurende dezelfde periode als in Assen precies zo’n ijsbaan. Ook prachtig. Maar nu de verschillen.

De gemeente Groningen heeft aldaar een elektriciteitskastje beschikbaar gesteld, van waaruit de stroomvoorziening is geregeld, uiteraard tegen betaling. Het kostenplaatje voor de benodigde energie van de Groninger ijsbaan behelst € 3000.

Bij het bezoek aan de ijsbaan in Assen valt op, dat de energie wordt geleverd met behulp van een aggregaat. De gemeente Assen heeft niet een elektriciteitskastje beschikbaar gesteld. Dit heeft tot gevolg, dat de organisatie de stroom moet betrekken met behulp van een aggregaat. Dat gebeurt volgens de organisator ook steeds tijdens andere evenementen. Het aggregaat moet worden gehuurd. De energiekosten in Assen zijn daarmee vier keer zo hoog als in Groningen, oftewel € 12000.

Assen wil graag energie-neutraal zijn. Maar door het niet beschikbaar stellen van de gewenste voorzieningen, kan de organisator niet gebruik maken van een sponsor, die gratis groene stroom beschikbaar wil stellen. In plaats daarvan moet een duur aggregaat in werking worden gesteld, wat het verstoken van circa 6000 liter dieselolie betekent. Dat brengt een CO2-uitstoot teweeg van bijna 16000 kilo.

Dit roept de volgende vragen op:

Is het College op de hoogte van de geschetste situatie, waarbij sprake is van hoge kosten en een forse milieuverontreiniging?

Wat is de reden, dat de gemeente niet bereid is een elektriciteitsvoorziening tegen kostprijs aan te bieden?

Het College pretendeert zo spoedig mogelijk de CO2-uitstoot te willen reduceren om tot een energie-neutrale stad te komen. Toch wordt bij andere festiviteiten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van aggregaten. Indien blijkt, dat de reden van het niet beschikbaar stellen van de elektriciteitskast een te lage capaciteit is, waarom laat de Gemeente Assen deze niet vervangen door een “zwaardere uitvoering”?

Deze vraag behoeft niet te worden beantwoord, als het College besluit binnen zeer korte tijd uitvoering te geven aan het plaatsen van elektriciteitsvoorziening, die wel voldoende capaciteit heeft.
Wat dit betreft geldt de stelling: “Wat op De Grote Markt kan, kan op het Koopmansplein ook.”