Door op 18 november 2013

Gemeentelijke Water en Rioleringsplan 2013-2018 met voorstel waterloket

Schoon water, noodzakelijk om te overleven en hoog genoteerd in ieders lijstje voor vermaak. We kunnen niet zonder.

De PvdA heeft een paar opmerkingen over het Gemeentelijke Water en Rioleringsplan 2013-2018. Het plan is helder en duidelijk geschreven. Positieve elementen vindt de PvdA onder meer de “spaarvariant” voor vervanging en groot onderhoud, de verregaande samenwerking binnen de waterketen, Social Return on Investment (SROI), het betrekken van burgers bij (water)leefomgeving en het opnemen van een waterparagraaf.


De burger betrekken bij water en het gebruik en verbruik ervan betekent ook de burger bewust maken van zijn eigen rol. Voorbeelden zijn het volledig bestraten van het woonerf zorgt ervoor dat water niet meer kan bezinken en afstroomt naar de straatputten, waardoor die gaan overstromen met alle (vieze) gevolgen van dien. En ook kelders lopen dan ook groot risico onder te lopen. Of bijvoorbeeld in wijken met een gescheiden rioolsysteem, het autowassen op straat met allerhande shampoos, wat direct afgevoerd wordt zonder gezuiverd te worden. Betrekken van burgers bij hun waterleefomgeving begint bij voorlichting en communicatie.

Daartoe heeft de PvdA een voorstel: het opzetten van een interactief, digitaal waterloket. Inwoners kunnen daar dan terecht met vragen en informatie over water, bouw aanvragen (waterparagraaf) en kunnen daar ook informatie doorgeven en enquêtes invullen.

Harriet van Es