Door op 7 juli 2017

Governance Verbonden Partijen

 

 

 

We hebben in de Jaarrekening 2016 – die we over 2 weken bespreken in de raad – al een soort preview mogen zien hoe een voortgangsrapportage over Verbonden Partijen eruit kan zien (blz 120 t/m 125). Hiermee hebben we een eerste indruk, maar zien ook dat het overzicht o.i. nog niet geheel voldoet aan de (concept) kadernota. Wettelijk verplichte kost en een stuurmechanisme vooraf van prestaties, doelstellingen en kosten volgens Accountantkantoor Price Waterhouse and Coopers, waarbij we aannemen, dat onze huisaccountant meegekeken heeft en de kadernota op haar merites heeft beoordeeld en een akkoord heeft gegeven.

Niet onbelangrijk om de Verbonden Partijen met de nodige regelmaat te volgen, immers: zij zijn belast met de uitvoering van beleid dat door de gemeente aan hen is uitbesteed en daar betaalt de gemeente een vergoeding voor. Het levert bestuurlijke (zeggenschap)  invloed op, maar ook financiële risico’s. Middels deze kadernota wil het college meer sturen op activiteiten, doelen en risico’s bij de verbonden partijen. De rolverdeling tussen raad en college is helder met processtappen en documenten gedefinieerd. Reden voor deze governance is vooral omdat voor verbonden partijen het volgen van de voortgang van prestaties, realisatie van doelstellingen en evaluatie erop toe nu toe te weinig is gebeurt. En hiermee is het een vast onderdeel van de jaarlijkse Planning & Control-cyclus en krijgt de raad meer sturingsmogelijkheden en grip op externe partijen. Vooral het afwegingskader en heroverwegingskader zijn belangrijke instrumenten voor de raad om vast te stellen of de gemeente met een bepaalde partij in zee gaat, dan wel afscheid neemt omdat bijvoorbeeld afspraken of kwaliteitsniveau niet worden nagekomen en risico’s daardoor te groot zijn. In dit kader vraagt de PvdA aan de wethouder of evaluatie niet vaker – bijvoorbeeld iedere 2 jaar – zou moeten gebeuren? Daarnaast is het stuur- en beheerskader essentieel om de voortgang te bewaken en krijgt de raad inzicht in het risicoprofiel van de externe partij. Een goede ontwikkeling volgens de PvdA, maar verwacht de wethouder dat met deze kadernota de invloed van de raad ook op Gemeenschappelijke Regelingen en zal toenemen? En wat betekent deze P&C wijziging voor rapportage van GR-en?

Even terug naar de paragraaf Verbonden Partijen in de JR2016 en de overzichten vanaf blz 119: hier worden metagegevens van de Verbonden Partijen weergegeven, maar de PvdA-fractie heeft hiermee nog geen inzicht in de voortgang en de risico’s. Moeten we op basis van omvang Eigen Vermogen, Vreemd Vermogen en het jaarresultaat zelf de sterkte/kracht en voortgang van een verbonden partij vaststellen? Vraag aan de wethouder: is dit overzicht nog in ontwikkeling en mogen we straks een definitief overzicht tegemoet zien?