Door op 31 januari 2014

Instemming met actualisatie structuurvisie

De PvdA fractie wil het College allereerst de complimenten geven voor het doorlopen van het traject ten behoeve van de actualisering van de structuurvisie. Het college heeft zoals het hoort aangegeven welke ontwikkelingen het ziet. Deze zijn voorgelegd aan de inwoners en de meningen van de inwoners zijn betrokken in de actualisatie.

Van groot belang is het besef dat we ons in een tijd van overgang bevinden. De jarenlange gedachte van structurele groei en ontwikkeling moet zich ombuigen naar het uitgangspunt van fasegewijs organisch ontwikkelen en co-creatie. Die overgangstijd brengt onzekerheden met zich mee. We zien dat op alle terreinen van beleid. Onzekerheden bij ons als gemeente, bij ondernemers, bij inwoners, kortom bij iedereen.

In een overgangstijd heeft iedereen baat bij een stip op de horizon, een doel waar we ons op kunnen richten. En die stip is onder andere de actualisatie van de structuurvisie. De fractie van de PvdA ziet net als het college een groei van de Asser bevolking naar een bandbreedte tussen de 72 en 75 duizend inwoners. Dit is van belang voor besluiten die we onder andere nemen over  de omvang van voorzieningen, woningbouwplannen, groenvoorzieningen, bedrijventerreinen en voor het sociaal beleid.

Ten opzichte van de voorgaande jaren lijkt de actualisatie een stapje terug. Maar in onze ogen is ze juist een stap vooruit. Het dwingt ons namelijk allemaal na te denken over onze toekomst, onze stip op de horizon. En dat nadenken kunnen we niet anders doen dan samen met onze inwoners, betrokken organisaties en bedrijven. We formuleren samen onze beelden. Inwoners maken niet alleen hun wensen bekend maar geven ook aan wat zij voor Assen willen betekenen. Dat is de basis van co-creatie. We doen en maken het samen en dragen ons steentje bij.

Wat de fractie van de PvdA van belang vindt, is dat er stapsgewijs gewerkt wordt aan de realisering van de ideeen. Het werken met een stip op de horizon en de huidige omstandigheden vereisen dit.

Er moet ruimte zijn om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen, het aanpassen van plannen op ontwikkelingen en een verantwoorde inzet van de energie en middelen. Die stapsgewijze ontwikkeling is niet alleen van belang voor fysieke projecten. Ze geldt ook voor de sociale programma’s. De PvdA fractie ziet die aanpak straks graag terug in de meerjaren uitvoeringsprogrammea’s die ons in de komende tijd worden voorgelegd.

De fractie van de PvdA kan instemmen met de actualisatie van de structuurvisie.

Namens de PvdA fractie,

Jaap van Oostrum