Door op 9 september 2015

Klap in je gezicht!

Het zien van de foto van het verdronken jongetje op het strand van Bodrum in Turkije was als een klap in mijn gezicht. Zelden word ik nog echt geraakt door de beelden van de ellende in de wereld en die van de vluchtelingenstromen. De dagelijkse hoeveelheid informatie en bijbehorende beelden worden onderhand op een ‘geroutineerde manier’ verwerkt en zijn de protesten en afkeurende meningen van algemene en theoretische aard, welgemeend maar onderhand minder gevoeld.

Deze foto heb ik gevoeld en ben blij dat ook Diederik deze foto in de zondagsbrief van 6 september benoemde. Ik heb echter wel gereageerd op de inhoud van zijn brief. Opvangen van vluchtelingen moet, en goed ook, maar het draagt niets bij aan de het kernprobleem in de regio’s waar deze mensen wonen en die deze mensen noodgedwongen moeten en willen verlaten.

Volgens mij moet de PvdA harder werken aan het benoemen, veroordelen en het oplossen van de problemen in die regio’s want het probleem, de vluchtelingenstromen, zijn daarvan slechts (!) een gevolg. Dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan is mij volstrekt duidelijk.

Martin Sagel