Monitor Sociaal Domein Programma DOEN 29102015 Opiniërend
De noodzaak voor een goede betrouwbare monitor voor het sociaal domein is voor de PvdA fractie een heldere zaak. En hopelijk zijn we daar allemaal van doordrongen. Niet alleen een rapportage als verantwoording, maar ook als signalering voor bepaalde trends. Op 28 oktober heeft de Kinderombudsman nog gemeld, dat de Jeugdzorg de belangen van het kind uit het oog verliest.
En als gevolg van de bezuinigingen kinderen doorgeschoven worden naar een volgend loket of goedkopere zorg ontvangen die niet passend is. Het betreft een landelijke trend en waarneembaar bij tal van onderwerpen, dat altijd weer de kosten, budgetplafonds en aantallen het uitgangspunt zijn en niet of minder de kwaliteit van het product of dienst. In de rapportage van Jeugdzorg Drenthe over het eerste half jaar van 2015 wordt ook alleen maar gesproken over de financiën. Onvoldoende helder is wat ze doen en of dit op de juiste en afgesproken wijze wordt uitgevoerd.
De 2e rapportage over het Sociaal Domein is nog niet het eindproduct dat we voor ogen hebben. Het is een groei-document, een groei-monitor waar nog het nodige aan gesleuteld moet worden. Veel informatie is nog niet beschikbaar of voldoende betrouwbaar. Ook de gegevensuitwisseling tussen gemeente en zorgaanbieders verloopt nog niet naar wens, toegepaste definities zijn nog niet eenduidig en de kwaliteit van cijfers en tabellen is nog onvoldoende. Informatieruis wordt dit genoemd in het rapport.
De PvdA fractie is ervan overtuigd dat het ontwikkelen van een monitor – gelet op de complexiteit van zorgproducten en zorgaanbieders – ook geen gemakkelijke opgave is. Een proces van vallen en opstaan, diep ademhalen en weer doorgaan. Maar het is wel een noodzaak! De rapportage vermeldt tabellen die misschien wel interessant zijn, maar moeilijk leesbaar zijn en in een aantal gevallen kan zelfs de relevantie ervan in twijfel worden getrokken. Als PvdA fractie adviseren wij de betrokken wethouders om hier nog de nodige aandacht aan te besteden voor de volgende rapportage.
Het doel de sociaal monitor moet gericht zijn op het verhogen van het inzicht in de ontwikkeling/voortgang van het sociaal domein – zowel kwantitatief, kwalitatief als financieel – teneinde een goed sturingsmechanisme te zijn voor College en Raad. De rapportage geeft vervolgens per domein inzicht in de status van de activiteiten, de problemen, risico’s en een financiële stand van zaken. Assen probeert aansluiting te krijgen met de landelijke monitor: www.waarstaatjegemeente.nl. Dit is een goede ontwikkeling, want hiermee kunnen de burgers en bestuurders gemeenten vergelijken. De informatie over Assen in het sociaal domein is echter nog verre van compleet en daardoor niet te benchmarken.
De PvdA fractie hoopt dat deze informatie spoedig verschijnt op de website. Maar benchmarken van het sociale domein heeft ook een risico in zich van appels met peren vergelijken, omdat iedere gemeente een eigen sociaal maatschappelijk profiel heeft. Om deze reden is een lokale monitor effectiever en biedt deze op termijn meer inzicht in de effecten van het beleid en in het antwoord op de vraag of de gestelde doelen zijn gehaald. De PvdA fractie ziet uit naar de eerstvolgende rapportage en wenst het college hier veel succes mee.
Henri Ploeg