16 mei 2013

“Op elkaar kunnen Bouwen”, bijdrage voorjaarsnota 2013 1e termijn

Vandaag behandelt de gemeenteraad de jaarrekening en de voorjaarsnota. De PvdA fractie complimenteert het college en haar ambtenaren met de positieve jaarrekening en de goedkeurende accountantsverklaring. De PvdA fractie ziet verantwoord boekhouden en meevallers.

Bezuinigingen

De voorjaarsnota en de onderliggende voorstellen ziet de PvdA fractie als een logisch vervolg op het gevoerde beleid in de huidige raadsperiode. 22 miljoen al bezuinigd en nog zo’n 10 miljoen te gaan. De aanhoudende economische crisis, de stijgende werkloosheid en de vermindering van financiele armslag voor gemeenten heeft ons hiertoe gedwongen, maakt het er voor ons niet makkelijker op en toekomstige bezuinigingen zijn niet uit te sluiten.

Uit de crisis

Om als stad uit de crisis te komen is het naar de opvatting van de PvdA fractie nodig om door te gaan met het behoud en herstel van werkgelegenheid door te investeren in de infrastructuur, het op peil houden van onderhoud, het bouwen van voorzieningen en het in stand houden van sociale voorzieningen.

Nationale lichtpuntjes

De PvdA fractie ziet nationaal positieve lichtpunten die ook haar weerslag zullen hebben op de stad. Er is bijvoorbeeld een sociaal akkoord, een zorgakkoord en er wordt ingezet op het verminderen van onzekerheid en herstel van vertrouwen. Het besef groeit dat we het samen moeten doen. Er wordt steeds meer beroep gedaan op de eigen veerkracht van mensen om te werken aan eigen oplossingen en minder afhankelijk te zijn. Het is noodzakelijk dat we als mens in de samenleving een nieuw gedrag vertonen. Een gedrag dat gericht is op eigen kracht, solidariteit, soberheid en betrokkenheid.

Kwetsbaren buiten schot

Binnen de voorliggende voorjaarsnota liggen keuzes besloten. Daarbij blijft bij het maken van de keuzes voor de PvdA fractie evenals eerder  gelden: De kwetsbaren buiten schot. Degenen die een steuntje in de rug nodig hebben krijgen dat wat de PvdA fractie betreft.

Steuntjes in de rug

Steuntjes in de rug zullen vooral plaatsvinden op het gebied van welzijn, zorg en werk. Het onlangs gesloten zorgakkoord is wat de PvdA betreft een stap in de goede richting. Maar de PvdA Assen wil altijd socialer zijn dan wetten en regels vereisen. Er wordt hard gewerkt aan de transities die niet alleen voor de inwoners maar ook voor organisaties haar weerslag zal hebben. Het gaat daarbij niet alleen om geld. Het gaat vooral om anders aanpakken.

Eigen oplossingen

Anders aanpakken betekent voor de PvdA fractie dat er zoveel mogelijk aan de voorkant moet worden geregeld. De mensen en de omgeving zelf aan zet. Hoe meer mensen in staat zijn samen hun problemen op te lossen hoe beter het is. Bijkomend voordeel is dat tijdverslindende oplossingen, en dus dure oplossingen, zo min mogelijk worden aangesproken. De PvdA wil dat het college bij de transities vooral inzet  op het eigen oplossingsvermogen van mensen. Uiteraard houdt de PvdA voor organisaties rekening met mogelijke frictiekosten.

Voorzieningen

De PvdA kan zich vinden in het voorstel van het college om een uitbreiding van het zwembad niet door te laten gaan. Uiteraard doet dit de PvdA fractie pijn. Daartegenover staat een prachtig recreatiegebied als de Baggelhuizerplas. En niet onbelangrijk, door deze uitbreiding niet door te laten gaan realiseren we wel binnen de huidige begrotingsbudgetten onze andere wensen. De verdere ontwikkeling van sportfaciliteiten voor wielersport, hockey en voetbal. En zoals het Milieu Educatief Centrum (MEC) met haar onderwijsfaciliteiten en de noodzakelijke gewenste onderwijshuisvesting binnen de Multi Functionele Accommodatie (MFA) Assen Oost. Waarbij wat de PvdA fractie betreft, soberheid en  doelmatigheid voorop staan. Dat laatste was het college echter al van de PvdA fractie gewend.

Rijksdiensten

De ontwikkelingen op rijksniveau wijzen duidelijk in de richting van samenwerking, doorgaande decentralisaties en een andere inrichting van taken en diensten zoals bijvoorbeeld de regionale uitvoeringsdienst (RUD). Het college spreekt wat de PvdA betreft nog te vaak van verkenningen op samenwerking in de stukken. Wij verwachten vanaf nu een visie, een strategie op samenwerken en daar waar het kan het zetten van stappen. Wat de PvdA fractie betreft neemt het college een actieve en uitnodigende houding naar partners aan. College, ga aan de slag!

Intergemeentelijke samenwerking

Is het in het licht van mogelijke intergemeentelijke samenwerking bezien niet verstandig om de voorgestane aanpak ten aanzien van het nieuwe werken toch nog te temporiseren? Laat het college in ieder geval bijvoorbeeld geen ICT- investeringen doen die achteraf verkeerd blijken te zijn doordat de ontwikkelingen vanuit de rijksoverheid niet goed zijn ingeschat. Blijf verder werken aan mogelijkheden tot gezamenlijk inkopen. En kunnen daarnaast bijvoorbeeld taken en werknemers worden uitgewisseld dan wel overgenomen worden. De PvdA fractie vindt dat het college hierop moet inzetten. De PvdA fractie wil van het college een beeld over de stand van zaken.

Onderwijshuisvesting

De PvdA fractie heeft twee jaar geleden al aangegeven dat het verstandig is om het derde scholencluster in Kloosterveen niet te ontwikkelen en hier andere oplossingen voor te vinden. Het college geeft hier aan gehoor. Voor wat betreft alle overige projecten tot verbetering van de onderwijs-huisvesting is de PvdA fractie akkoord.

De Nieuwe Kolk

In het programma kunst en cultuur geeft het college aan de partners van  De Nieuwe Kolk aan te verzoeken met een herziene begroting te komen voor 2013. De PvdA fractie verwacht dat in die herziene begroting met name het Theater en de Bioscoop zal komen met een sluitender opzet in plaats van de melding dat er nog meer geld bij moet worden gelegd. De PvdA fractie leidt dit af aan de uitspraak, onlangs gedaan in de krant, van de directeur dat het financieel allemaal minder erg is dan werd gepresenteerd aan de raad. De PvdA fractie zit wel met een vraag. Hoe kan dit beeld nou bij de directeur binnen een paar weken wijzigen en waarom vernemen wij dit als “grootaandeelhouder” via de krant?

Volkshuisvesting

Trots is de PvdA fractie op de plannen om als gemeente zelf aan de slag te gaan op het gebied van volkshuisvesting. Niet een woonakkoord maar een woonoffensief. Als anderen niet meer iets kunnen en of mogen doen dan is het van belang dat de gemeente dit oppakt. Zeker als het gaat om de sociale opgave in de woningmarkt. De PvdA fractie ondersteunt dit initiatief. Kunnen we ook niet gelijk starterswoningen bouwen naast het bouwen van huurwoningen? Daarnaast vindt de PvdA fractie het belangrijk dat het college de mogelijkheid van een starterslening blijft aanbieden. Wanneer krijgt de raad daarover van het college een voorstel?

Infrastructuur

Door onder andere de investeringen in de Florijnas en de infrastructurele maatregelen wordt onze stad steeds aantrekkelijker. Dit heeft haar positieve weerslag op onze belangrijke regionale functie als stad en op de groei van werkgelegenheid. Eerder is al een compliment namens de raad uitgedeeld voor het binnenhalen van een grote investeerder vanuit het verre oosten. Wij hopen en verwachten dat dit de opmaat zal zijn voor nog meer initiatief vanuit dit gebied. We hebben er als stad weer een “trademark” bij.

Werkgelegenheid

De kwetsbaren buiten schot. Werkloos werkzoekenden en inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt hebben baat bij een actief beleid van de gemeente. Werk hebben is de basis voor welbevinden en participatie. Werkpunt kan daar een uitstekende bijdrage aan leveren. Op dit moment heeft het college 50 “Meewerkers” geplaatst. Hoeveel mensen kunnen er uiteindelijk terecht? De PvdA fractie wil dat het college er voor zorgt dat er voor dat Werkpunt een Lean-organisatie komt, die passend perspectief biedt aan werkzoekenden. Laat het niet uitdijen tot een kostenverslindende logge organisatie.

“Op elkaar kunnen Bouwen”

De voorjaarsnota heeft als titel “Verder bouwen”. Het uitgangspunt van de PvdA-fractie bij het “Verder Bouwen” is ook “Op elkaar kunnen Bouwen” om kwetsbaren buiten schot te laten. Dat wordt wat de PvdA fractie betreft ook in 2014 en verder overeind gehouden. De kwetsbaren buiten schot en tegelijkertijd een beroep op een ieder om er voor elkaar te zijn. Dat is Sociaal, dat is het hart van de PvdA.

Jaap van Oostrum

Klik voor de spreektekst op: Op elkaar kunnen Bouwen bijdrage voorjaarsnota 2013 1e termijn.