Door op 10 april 2013

PvdA inbreng Florijnas 12 januari 2012

De PvdA gaat voor de ontwikkeling van de stad. Met name de ontwikkeling van een compacte stad. Een stad waarin het leefbaar is. Een stadsontwikkeling die vooral het fundament moet leggen voor de toekomst. Investeren is een voorwaarde om de ontwikkeling in de toekomst veilig te stellen. 222 miljoen extern geld en 15 miljoen eigen geld met indexering. En geen cent meer zoals meerdere malen is beloofd. Juist nu moeten we goed op de plannen, de centen en het tempo letten.

Overigens is het goed dat de raad geld beschikbaar heeft gesteld om tot een totaalplan te komen met een gedetailleerde uitwerking op onderdelen. De stukken spreken letterlijk en figuurlijk boekdelen en vertellen een duidelijk verhaal. Assen is een stad in het groen, met ruimte voor het langzaam verkeer, gedoseerde verkeersbewegingen en draagvlak bij velen voor de voorliggende visie.

Visie stadsboulevard

De PvdA gaat akkoord met de visie stadsboulevard maar heeft wel een aantal opmerkingen. Een tunnel bij de Mandemaat is een goede en zinvolle oplossing. Ten aanzien van het interactieve proces ontsluiting vanuit oud zuid is het een suggestie om nog aandacht te besteden aan de burgemeester Jollestraat. Deze zou, indien er draagvlak voor is, open gesteld kunnen worden voor de verkeersafvoer uit de wijk. Hiermee ontstaat extra ontlasting van de verkeersbewegingen op de Zuidersingel. Een lager Rolderviaduct is een prachtige bijkomstigheid. Hiermee wil de PvdA nogmaals aan geven dat het wenselijk is om het vrachtverkeer zoveel mogelijk over de A28 en N33 te laten aanrijden. En omdat Assen een sensorcity is, moet overwogen worden om tijdens de aanleg ondergronds al voorzieningen te treffen voor glasvezel en dergelijke. Soms zal dit leiden tot voorlopig loze leidingen maar dat is altijd goedkoper dan later weer openbreken, graven en aanleggen.

Hoog of laag water

De PvdA gaat voor hoog water met een beweegbare brug. Zij wil wel een code oranje afgeven met betrekking tot de ontwikkeling van het gebied. Juist in deze tijd is het naast fasegewijs ontwikkelen van groot belang dat die fasering aangelegd wordt tegen de stand van de beschikbare middelen op dat moment. Er moet wel geld beschikbaar zijn. Als we het dan toch even over geld en exploitatie hebben? Zorg voor het vullen van die kas door Kloosterveen met hoge prioriteit af te maken. Daar verdient de gemeente tenminste geld aan. En ontwikkel geen gebieden die de gemeente geld kosten, zoals Diepstroeten en dergelijke. De beweegbare brug moet uiteraard open tijdens bloktijden en niet anders. Er moet gebruik worden gemaakt van sensortechniek en gekeken naar de verkeersafwikkelingslus die er voor het grijpen ligt. Namelijk een lus over de Philipsweg langs het oude overlaadstation en dan de rondweg op. Bij een opening van de brug is dan de maximale file alleen maar vanaf Philipsweg bij het viaduct tot aan kruising bij Penta aan de Fokkerstraat

Investeringsramingen

Met de opmerking dat juist in deze tijd scherp aan de financiële wind en mogelijkheden gezeild moet worden, gaat de PvdA akkoord.