18 juli 2013

PvdA stelt vragen aan College over aardgaswinning en schaliegas.

Met regelmaat verschijnen er berichten over de gevolgen van aardgaswinning. In de Provincie Groningen worden huizen en dijken voorzien van apparatuur, welke aardbevingen vaststelt en een alarm afgeeft. In de ondergrond van de Gemeente Assen wordt aardgas gewonnen.  Bekend is, dat bij eerder waargenomen aardschokken een direct verband bestaat met de aardgaswinning. Dit gegeven is aanleiding voor de PvdA fractie om vragen te stellen aan het College wat de gevolgen voor Assen en haar inwoners kunnen zijn.

De PvdA fractie heeft de volgende vragen aan het College:

  • Hoe groot is de kans, dat in Assen aardschokken zullen voorkomen, die aanmerkelijke schade kunnen veroorzaken?
  • In welke mate is het wenselijk of noodzakelijk om over meetapparatuur te beschikken, die niet alleen vaststelt, maar ook alarmeert?
  • Zijn hierover afspraken gemaakt met gaswinningsbedrijven en, zo ja, wat houden deze in?
  • Zo nee, vindt het College het noodzakelijk om tot dergelijke afspraken te komen en bestaat het voornemen regelingen te treffen?

Het Ministerie van Economische Zaken is bezig met een effectmeting van de winning van schaliegas. Winning kan geschieden door het chemisch verbrijzelen van steenlagen op grote diepte, waardoor gas zal vrijkomen. Deze werkwijze brengt gevaar met zich mee, zoals grondverzakkingen en aardschokken, maar ook van milieurisico’s.

Chemische stoffen, zoals arseen en zware metalen kunnen vrijkomen en het grondwater vervuilen. Deze stoffen worden gemakkelijk opgenomen in bladgroenten. Methaan veroorzaakt explosiegevaar en verstoort de natuurlijke waterzuivering. Een deel van Assen is waterwingebied.

De PvdA fractie wil graag weten wat het standpunt van het College is met betrekking tot de winning van schaliegas?

Klik voor de volledige brief op Vragen college winning aardgas en schaliegas.

De webmaster