Door op 24 december 2013

PvdA stelt vragen aan College over regeling zorgverzekering bijstand

De Partij van de Arbeid staat een zorgvuldig minimabeleid voor. Verontrust vraagt de PvdA fractie daarom  de aandacht voor het volgende.  Momenteel worden nieuwe verzekeringen afgesloten op het gebied van zorg. Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst wordt dit geregeld voor de mensen, die in aanmerking komen voor een uitkering. Dit betreft een verplichte verzekering, waarvan de maandpremie naar verluidt € 143,- kost. Elders bestaat de mogelijkheid om maandelijks voor € 80,- minder  verzekerd te zijn. Daarin zit een eigen risico verwerkt van € 860,-

Het verschil in premies kan voor een gezin oplopen tot € 1920,- per jaar. Zo’n bedrag is nogal aanzienlijk voor betrokkenen, met name, omdat dit deel uitmaakt van het netto te besteden bedrag. Wanneer de ISD de aanvullende premie niet voor haar rekening neemt, is het verschil in eigen risico per afgesloten verzekering € 500,-. Indien het aantal verzekeringen op jaarbasis 2000 zal zijn, betekent dat een verschil van een miljoen euro per jaar.

Ben je gezond, ga je naar een goedkope verzekering. Doe je met regelmaat een beroep op de verzekering, kies je voor minder eigen risico en is de premie hoger. Verder is het de vraag of minima via bijzondere bijstand bepaalde medische kosten vergoed krijgen. Te denken valt aan ADHD-patiënten. In sommige gemeenten, zoals bijvoorbeeld Haren, is het mogelijk om medicatie, die niet in de basisverzekering zit, vergoed te krijgen via de bijzondere bijstand. In de gemeente Emmen kiest men voor de basisverzekering, die tandartsbezoek niet vergoedt. Dit zal in de praktijk leiden tot gebitssanering en daarna schuldsanering.

Bovenstaand leidt voor de PvdA fractie tot de volgende vragen:

1. Welke ontwikkelingen zijn zichtbaar in de collectieve zorgverzekering voor minima te Assen en hoeveel mensen maken er gebruik van?
2. Welke overwegingen hebben geleid tot de keuze van de zorgverzekering?
3. Is er sprake van maatwerk of hanteert de ISD een starre collectieve verzekering?
4. In welke mate wordt het eigen risico voor betrokkenen afgedekt?
5. Hoe worden cliënten van de ISD bijgestaan, die medicatie nodig hebben, welke niet voor vergoeding in de zorgverzekering in aanmerking komt, zoals een aantal soorten medicijnen tegen ADHD.
6. Heeft het College enig inzicht in het aantal cliënten, dat bedoelde medicatie voorgeschreven krijgt?
7. Is het College voornemens in individuele gevallen bijzondere bijstand toe te kennen, waarmee velen zullen zijn geholpen en waarmee een lagere premie gemoeid is? Zo nee, waarom niet?

Spoedige beantwoording  vindt de PvdA fractie wenselijk vanwege het naderende tijdstip van het afsluiten van zorgverzekeringen.

Job Wolters en Luc Rengers, namens de PvdA-gemeenteraadsfractie