Door op 6 januari 2017

Schriftelijk vragen mantelzorgwaardering

Zorg voor en zorg om mantelzorgers in Assen is een belangrijk thema. We hebben in de gemeenteraad al vaker over dit onderwerp gesproken, omdat raadsbreed de noodzaak van goede mantelzorgondersteuning wordt gevoeld en gedeeld.

De PvdA vindt dat mantelzorgers maximaal geholpen moeten worden m.b.t. ondersteuning, informatie, hulp bij aanvragen en administratie en last but not least, waardering voor het vele, vaak zeer belastende werk dat mantelzorgers uitvoeren voor onze kwetsbare medemensen.

Eén van de manieren om mantelzorgers te ondersteunen is de mantelzorgwaardering. Het college heeft voor 2017 een nieuwe vorm van deze waardering gekozen, nl. een voucher waarmee de mantelzorger zelf kan kiezen welke invulling hij/zij aan de waardering geeft. Op deze wijze wordt het bedrijfsleven in Assen betrokken bij en attent gemaakt op de mantelzorgers van onze stad.

Op 10 november jl, op de Dag van de Mantelzorger, heeft wethouder Wiersema de 1e voucher uitgereikt. Uit een gesprek met Contactpunt Mantelzorg Assen blijkt echter dat er bij veel mantelzorgers nog veel onduidelijkheid heerst over de voucher, de manier van aanvragen en dergelijke. Ook op de kerstbijeenkomst van de mantelzorgers bleken er nog veel vragen te leven.

Reden voor de fractie van de PvdA Assen om hier enige vragen over te stellen.

Geacht college:

-welke informatie is er verstrekt aan de mantelzorgers omtrent de mantelzorgwaardering 2017?

-heeft de gemeente contact met het Contactpunt Mantelzorg Assen over de genoemde waardering? Welke informatie is gedeeld, dan wel welke afspraken zijn gemaakt?

-is het college bereid om, nogmaals, duidelijke informatie te verstrekken aan alle bekende mantelzorgers over de mantelzorgwaardering?

-op de site van de gemeente Assen is enige informatie terug te vinden over de mantelzorgwaardering, maar er is geen actieve link naar de website waar een aanvraag gedaan kan worden. Is de gemeente bereid om de informatie op de website aan te passen en te zorgen voor een actieve link naar informelezorgassen.nl? Zo ja, op welke termijn mogen de mantelzorgers dit verwachten?

-welke opties zijn er om de waardering aan te vragen voor mensen die niet digitaal actief zijn?

 

Cindy Vorselman-Derksen