16 februari 2017

Schriftelijke vragen Asbest in de gemeente Assen

Op 1 februari vernamen wij in de media, dat het onderzoeksbureau Arcadis zich grote zorgen maakt over de voortgang van het opruimen van asbest in Nederland. Begin 2014 heeft de PvdA fractie ook al haar zorgen geuit en de aandacht gevestigd op de wet, die moet leiden tot asbestverwijdering.

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen. Hierbij maakt het niet uit of dit dak in bezit is van een particulier, een bedrijf of de overheid. Ook de toestand van het dak is niet relevant voor het verbod. Daken in heel slechte, verweerde toestand moeten al eerder verwijderd worden. Met het verstrijken van de tijd raakt elk asbestdak op den duur verweerd. Een verweerd asbestdak levert een (dreigend) gevaar op voor de leefomgeving.

Het verbod op asbestdaken is een middel om de hoeveelheid asbest in de leefomgeving te verminderen. Verweerde asbestdaken leveren een bijdrage aan de gestage emissie van asbestvezels in het milieu. Dit komt omdat bijna alle asbestdaken in Nederland matig tot ernstig zijn verweerd. Deze daken worden niet altijd vervangen, omdat de functie van het dak door verwering niet direct wordt aangetast. Ook het vrijkomen van asbestvezels is met het blote oog niet zichtbaar. Een verweerd asbestdak kan daardoor lange tijd het milieu vervuilen. Bovendien kan het een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen.

Arcadis geeft aan dat bezitters van asbestdaken zelf verantwoordelijk zijn voor het tijdig verwijderen van het asbest, maar dat deze verantwoordelijkheid juist ook het grote probleem is voor de voortgang, in combinatie met de investeringen die ermee gemoeid zijn. En 2024 lijkt voor velen nog zo ver weg. De overheid lijkt geen inzicht en aandacht te hebben voor asbestdaken met verhoogd risico door verwering, evenals voor de capaciteit van de asbestsaneerders, die te beperkt is om al het asbest verantwoord op te ruimen. Wanneer de tijdsdruk richting 2024 toeneemt is het niet ondenkbaar dat eigenaren ongecontroleerd asbest gaan verwijderen en/of illegaal dumpen. Het verbod van asbest geldt voor alle asbestdaken, zowel voor grote oppervlakten als schuren, maar ook bijvoorbeeld voor een kleine fietsenstalling of tuinschuurtje in de achtertuin.

Niet alleen Arcadis maakt zich grote zorgen; ook de PvdA fractie van Assen!

Het persbericht geeft ons aanleiding voor het stellen van de volgende vragen aan het college van B&W:

  1. Hoeveel asbestdak is er nog in Assen aanwezig dat in aanmerking komt voor verwijdering? Kunt u deze hoeveelheid onderverdelen naar bedrijfsgebouwen/overheidsgebouwen (waaronder scholen) en particulieren?
  2. Hoe vordert de sanering tot op heden? Welk percentage van het bovenstaande is sinds de start van de subsidieregelingen van het Rijk en/of gemeente/provincie gesaneerd?
  3. Als de informatie van vraag 1 en 2 bekend is, wilt u deze informatie dan met ons delen?
  4. Als deze informatie niet beschikbaar is, zou u dan op korte termijn een onderzoek naar deze gegevens willen instellen? En zo niet waarom niet?
  5. Ons beeld is, dat het probleem zo groot is, dat er sneller gesaneerd moet worden dan in het huidige tempo om de doelstelling van 2024 te halen. Is dat beeld correct? Zo ja waarom? Zo nee, waarom niet?
  6. Is het college van plan om binnen Assen het verwijderen van asbestdaken bij de eigenaren (meer) onder de aandacht te brengen? Zo ja, hoe gaat u dit aanpakken? Zo nee, waarom niet?
  7. Is het college bereid om extra middelen in te zetten c.q. te genereren voor het versneld en verantwoord verwijderen van asbest door stimulerende maatregelen zoals subsidies op zonnepanelen als vervanging van asbestdaken en het gratis afvoeren van asbest op het milieupark. Zo ja, wat u dan doen? Zo nee, waarom niet?
  8. Is het college bereid om aan de verwijdering van asbest een werkgelegenheidsproject te koppelen als oplossing voor een tijdige sanering in 2024. Zo ja, wat u gaat dan initiëren en zo nee, waarom niet?

 

Luc Rengers en Henri Ploeg