12 november 2017

Schriftelijke vragen bouwconstructie Asser gebouwen

Na het instorten van een in aanbouw zijnde parkeergarage in Eindhoven is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak daarvan. Eind september wees de uitkomst van het onderzoek uit, dat de constructie van het bouwwerk fouten vertoonde in de stabiliteit, met name de druk op de steunpilaren en zwakke vloeren. Mogelijk heeft een hoge temperatuur een rol gespeeld.

Inmiddels is gebleken, dat onzekerheid bestaat over de constructie van een aantal gebouwen in verschillende steden. Om die reden is een schoolgebouw van Windesheim in Zwolle zekerheidshalve voorlopig buiten gebruik gesteld, maar ook tal van andere bouwwerken in het land worden onderzocht. Verontrusting over gebouwen in onze gemeente is het gevolg. Dezelfde aannemer heeft enkele prominente gebouwen in Assen neergezet. Het is niet duidelijk of dezelfde constructie is benut als die van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Ter geruststelling en vooral in het kader van veiligheid verzoeken wij het College kenbaar te maken of in Asser gebouwen een constructie is toegepast, die tot problemen kan leiden. Indien zich een dergelijke calamiteit in Assen voordoet, rijst de vraag wie de verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld.

Graag vernemen wij hierover antwoord, zodat aan de gemelde verontrusting een einde wordt gemaakt.