Schriftelijke vragen ontwikkelingen Hoekbree

4 april 2019

In september 2016 is een aantal potentiële kopers bij de loting geweest voor de kaveluitgifte van de Hoekbree in Marsdijk. Die avond is er aan hen verteld, dat nog niet alles rond was met de uitgifte en dat er alleen een reservering kon worden gedaan en er dus nog geen optie kon worden genomen. Dit had te maken met het feit, dat de ruimtelijke procedure nog niet was afgerond. De verwachting werd uitgesproken, dat dit in februari 2017 het geval zou zijn. De potentiële kopers, die bij loting een kavel hadden bemachtigd, gingen vanaf eind 2016 aan de slag met een mogelijk  bouwplan.

In het voorjaar van 2017 hebben zij te horen gekregen, dat er toch nog een bezwaar op het plan was ingediend. Betrokkenen zijn toen uitgenodigd bij de gemeente en hier werd verteld, dat Aprisco bezwaar had aangetekend tegen het nieuwe plan. Het bezwaar moest worden afgehandeld door de Raad van State (RvS).

Na meer dan een jaar wachten na de kaveluitgifte, vele medebouwers zijn inmiddels afgehaakt, was er eindelijk een datum voor de zitting vastgesteld, te weten 25 januari 2018. Die dag is er geen uitspraak gedaan. Wel kreeg de gemeente op bijna alle punten gelijk. Op 14 februari zou er uitspraak gedaan worden, maar helaas gebeurde dat niet.

Daarna kregen betrokkenen een bericht, dat het nog langer zou duren, omdat de RvS nog een onderzoek naar het nieuwe weggedeelte bij Achilles en Aprisco wilde doen.

In april 2018 kregen betrokkenen te horen, dat alles opnieuw door de RvS moest worden beoordeeld, omdat de rechter, die de zaak onder zich had, was opgestapt. Een aantal optanten van de kavels had inmiddels afgezegd. Vanwege de lopende rechtszaak is niet opnieuw gestart met kaveluitgifte en werd er gewacht tot de ruimtelijke procedure was afgerond.

In oktober 2018 kregen de resterende optanten eindelijk groen licht en was alles na lange tijd rond en kon men verder.

Helaas is de bouwmarkt voor hen drastisch gewijzigd.

Alle prijzen van aannemers zijn behoorlijk hoger dan twee jaar geleden. Ook hebben aannemers op korte termijn geen ruimte een bouwplan uit te voeren.

Naar verluidt zal dit op zijn vroegst medio 2020 aan de orde kunnen zijn. Wel moesten potentiële kopers vanaf 1 februari 2019 een optiecontract met de gemeente tekenen en na vijf maanden beginnen met het betalen van een optievergoeding.

Aangezien kopers ook al te maken krijgen met fors gestegen bouwkosten is de fractie van de PvdA van oordeel, dat, gelet op het bovenstaande, een handreiking moet worden gedaan aan potentiële kopers van deze bouwkavels.

Dat brengt de PvdA-fractie bij de volgende vraagstelling:

  1. Is het college met de fractie van de PvdA van oordeel, dat de ruimtelijke procedure in het geval van het onderhavige bestemmingsplan wel erg lang heeft geduurd?
  2. Deelt het college de opvatting van de fractie van de PvdA, dat dit vooral is toe te schrijven aan het ingediende bezwaar door Aprisco en de lange termijn, die de Raad van State zich zelf heeft gegeven om tot een beslissing op dit bezwaar te komen?
  3. Vindt het college ook, dat het geduld van mogelijke kopers van een bouwkavel aan de Hoekbree wel erg op de proef is gesteld?
  4. Hoe kijkt het college aan tegen de opvatting, dat dit geduld waardering verdient?
  5. Hoe kijkt het college aan tegen de opvatting van de fractie van de PvdA om hierin een financiële handreiking te doen?
  6. Vindt uw college, evenals de PvdA in Assen, dat die handreiking in het onderhavige geval zou kunnen bestaan uit vrijstelling van optiegelden bij het niet kunnen bouwen binnen de gestelde termijn en zo nee, waarom niet?