Schriftelijke vragen over ontwikkelingen tarieven WMD

13 januari 2019

In de raadsvergadering van 14 juni 2018 heeft wethouder Leemrijse toegezegd er alles aan te zullen doen om de tarieven van de WMD niet te doen laten stijgen. In de raadsvergadering van 20 december 2018 is aan het college de vraag gesteld waaruit de inspanningen van de wethouder/aandeelhouder hebben bestaan nu blijkt dat de tarieven van de WMD voor 2019 en volgende jaren fors stijgen. In antwoord daarop is toegezegd dit middels een collegebrief aan de gemeenteraad kenbaar te zullen maken. In de desbetreffende brief van het college van 27 december geeft uw college een verklaring waarom de tarieven stijgen, maar niet waaruit de inspanningen van wethouder Leemrijse hebben bestaan om dat tegen te gaan. Hieronder volgt het citaat uit de collegebrief van 27 december.

“In de aandeelhoudersvergadering van 30 november is door de WMD een toelichting gegeven op de geplande tariefsverhogingen voor de komende jaren. Het integrale tarief stijgt in 2019 van € 124,52 naar € 129,80 (per gezin op jaarbasis). De grootste stijging zit in het vastrecht tarief. Het variabel tarief stijgt van€ 0,53 naar € 0,58 in 2019 per m3. Na 2019 is eenzelfde verhoging van de tarieven voorzien. Deze tariefstijging is nog exclusief de opslag als gevolg van de verhoging van het BTW-tariefvan 6 naar 9 procent per I januari 2019.

De WMD heeft aangegeven dat de tariefsverhoging noodzakelijk is vanwege:

1. investeringen vanwege drinkwaterkwaliteit en leidingnet.

2. investeringen t.b.v. sloop/nieuwbouw van drinkwaterpompstation Beilen (incl. een levering van drinkwater aan Vitens) wat een gunstig effect gaat hebben op het drinkwatertarief in de komende jaren.

3. versterking van het eigen vermogen n.a.v. de Indonesie activiteiten. Dit is noodzakelijk om voldoende financieringsbronnen te verkrijgen voor bovengenoemde investeringen”.

Met deze informatie wordt volgens de PvdA fractie Assen dus geen duidelijkheid gegeven omtrent de toezegging van de wethouder in de raadsvergadering van 14 juni. Daarbij komt de actuele discussie met betrekking tot de financiële inspanningen van onder andere WMD om Wildlands in de benen te houden.

Dat brengt de PvdA-fractie bij de volgende vraagstelling
1. Waaruit hebben de in de gemeenteraad toegezegde inspanningen van wethouder Leemrijse in en/of voor de laatste aandeelhoudersvergadering van WMD bestaan om tariefsverhogingen in 2019 tegen te gaan?
2. Hoe staat het college in de komende besluitvorming met betrekking tot de financiële ontwikkelingen bij Wildlands en de positie van de WMD hierin?
3. Vindt uw college, evenals de PvdA in Assen, dat hierin eerder een rol is weggelegd voor de Provincie Drenthe, dan dat er sprake zou moeten zijn van een extra belasting van de waterverbruikers middels de tarieven van de WMD?