Mijn stad Assen, het recept voor de Omgevingsvisie

23 januari 2018

Startnotitie Omgevingsvisie (raadsvergadering van 18 januari 2018)

Voor de raadwerkgroep Omgevingsvisie was het 1,5 jaar geleden best even zoeken hoe we de transformatie van de gemeentelijke structuurvisie naar de omgevingsvisie moesten vormgeven. Een probleem waar meerdere gemeenten mee worstelden. Echter, na een aantal werkgroep vergaderingen, (VNG) workshops, bijeenkomsten met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders wordt de materie meer concreet en krijgt de fysieke leefomgeving van Assen steeds meer vorm. Vanuit politiek oogpunt heeft de werkgroep uitsluitend een mening over c.q. invloed gehad op het ontwikkelproces naar de nieuwe visie toe. Over de vraag “wat voor stad willen we zijn?” zal in de volgende raadsperiode nog stevig gedebatteerd kunnen worden. Dat inwoners, ondernemers en stakeholders ook een belangrijke en bepalende stem hebben in deze vraag is evident. De samenleving van Assen krijgt een prominente rol om invulling te geven aan haar eigen leefomgeving en de rol van de raad en gemeente zal meer faciliterend en minder sturend worden. De Omgevingsvisie is een complex bestuurlijke kanteling; een vereenvoudiging van het omgevingsrecht, met een grote mate van inspraak van de samenleving.

De notitie beschrijft een gevarieerd aantal – soms autonome – trends en ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de samenleving van Assen. Vanuit de bijeenkomsten en enquête ontving de gemeente veel input over de huidige beleving van inwoners en instanties en wat er eventueel zou moeten veranderen. De PvdA is van mening dat het College er tot nu toe veel aan heeft gedaan om de samenleving integraal en constructief mee te laten praten over hun eigen stad. Een rijke oogst aan ambities en ideeën is het resultaat.

Maar met deze oogst zijn we er nog lang niet. Het resultaat tot nu toe is een half-fabricaat van de omgevingsvisie en te vergelijken met een kale pizzabodem. In de nieuwe bestuursperiode zullen we voor het vervolgproces nog intensiever met de samenleving in gesprek gaan om middels de gedeelde ambities en waarden de pizzabodem op te vullen met heerlijke ingrediënten naar de smaak van de gemiddelde Assenaar. Hoe pittig willen we de pizza? Hot techno-digitaal, reurig en sportief, groenig of geven we er een familiare smaak aan?  De komende jaren zullen we het weten hoe lekker en gevarieerd Pizza di Assen is. De PvdA fractie is van mening dat de pizza op zijn minst voldoende sociale en solidaire ingrediënten moet bevatten voor een ideale leefomgeving. En om er helemaal een culinair hoogstandje van te maken voorzien we de pizzabodem eerst met een overheerlijke rode saus. Eet smakelijk Assen!