Door op 27 november 2016

Strategienota Ruimte 2016. Trends & keuzes

In de strategienota Ruimte 2016 schetst het college een aantal problemen op het gebied van wonen, werken en recreëren waar we als gevolg van het economisch tij als stad nu mee te maken hebben: lagere groei van nieuwe woningen, behoorlijke leegstand op bedrijventerreinen en binnenstad en tot slot moet recreëren in Assen een flinke impuls krijgen en werkgelegenheid opleveren.
De Strategienota is een voorloper van de nieuwe Omgevingsvisie welke omstreeks 2019 in werking treed. Daarom is het ook verstandig een korte termijn strategie vast te stellen, want de wereld om ons heen ontwikkelt zich tamelijk grillig. En de omgevingsvisie geeft ons de gelegenheid een visie op langere termijn volgens nieuw format op te stellen.

Een mooie ambitie voor de toekomst is hier vastgelegd. Als we dit weten te realiseren in co-creatie met de stakeholders dan krijgt Assen een nog mooiere woon- en leefomgeving. Laat de realistische deelplannen en initiatieven dus maar langskomen. Toch nog een paar opmerkingen over de nota:

Wonen –‘behoud van de kwaliteit van onze ‘bestaande stad’ is een basisopgave wordt geschreven. Recentelijk is het prachtige boek “Groeten uit Assen” (uitgave via AHV) verschenen en als je hier doorheen bladert, zie je direct wat uit het straatbeeld verdwenen is……verloren is gegaan. De fractie van de PvdA is daarom blij met deze passage en vraagt om zorgvuldigheid bij de transformatie en herontwikkeling van vastgoed. Transformatie naar wonen in stad/binnenstad juichen wij toe, evenals inbreiding zoals dat zo mooi heet. Belangrijk voor ons is dat we met respect omgaan met de historische en culturele waarden en de ‘bestaande stad’ met liefde koestert.

Het college wil wonen in de binnenstad stimuleren, maar paradoxaal genoeg bestaat er geen sterke voorkeur bij burgers om binnenstedelijk te wonen. Hoe gaan we dit stimuleren en aantrekkelijk maken? Hoe transformeren we leegstaande panden in de binnenstad. De PvdA vindt het van belang dat ook sociale woningbouw in het centrum toeneemt en om deze ambities te realiseren, denken wij dat de gemeente hierin juist een regisserende en stimulerende positie moet innemen en minder faciliterend. Maak het aantrekkelijk om stads te willen wonen.

Werken – er is een overschot aan bedrijfspanden, kantoren en detailhandel. Detailhandel vinden we in de nota terug onder recreëren. Dat kan, maar detailhandel (=MKB) heeft zeker ook te maken met werken. Met een groei van 2,25 ha per jaar aan behoefte bedrijfsterreinen hebben we met 55 ha de komende 25 jaren een goede voorraad. Gefaseerde ontwikkelen is een vereiste en ja……..na iedere ontwikkelfase moet het gebied beschouwd worden als ‘af’ en niet ‘leeg’ en ‘net niet af’ zoals het Messchenveld er al jaren bijstaat. Ten aanzien van de bedrijfspanden kunnen wij instemmen met de transformatie van bestaande kantoren naar wonen of een andere functie.

Recreëren – Volgens de strategienota is het recreatie aanbod redelijk in evenwicht met de vraag. Desalniettemin bestaan er goede kansen voor verbetering. Voor de binnenstad wordt een specifiek plan ontwikkeld waar we natuurlijk erg benieuwd naar zijn. Een ontwikkeling waar de Binnenstadvereniging een prominente rol in krijgt.

Henri Ploeg