Door op 15 januari 2014

Weblog: Raadsleden in heel Nederland spreken zich uit!

In mijn blog heb ik al eens eerder geschreven over het fenomeen ‘gemeenschappelijke regelingen’ (GR) en verbonden partijen in relatie tot de positie van de gemeenteraad/de gemeenteraadsleden. Ik zal dat hier niet herhalen, desgewenst leest u het nog eens. Maandag 13 januari jl. zijn evenwel de uitkomsten van een enquête, in opdracht van Raadslid.Nu, de Nederlandse vereniging van gemeenteraadsleden, openbaar gemaakt. Een enquête over de betekenis van de GR.

Met een respons van (ongeveer) 20% van de (ongeveer) 9000 raadsleden gaf 70% daarvan aan dat GR het werken als raadslid bemoeilijkt en je daardoor minder invloed hebt. Voor de uitkomsten van het gehele onderzoek verwijs ik graag en nadrukkelijk naar de website van Raadslid.Nu.

Een spraakmakend onderzoek en een spraakmakende uitkomst. Als lid van het algemeen bestuur van Raadslid.Nu waren we er gisteren druk mee. De media toonde zich belangstellend en naast interviews bij Radio 1 in combinatie met onze (!) minister Plasterk verschenen er in de landelijke en regionale kranten artikelen. Als klap op de vuurpijl hadden we gisteren in ‘het huis van Gouda’ (prachtig nieuw gemeentehuis) een seminar met als inzet de uitkomsten van het onderzoek. Na een warm welkom door de burgervader Milo Schoenmaker werd aan de hand van het onderzoek door veel raadsleden en bestuurders gedebatteerd.

Met andere woorden, het onderwerp staat eindelijk echt (!) op de politieke agenda!

Maar niets te vroeg. Met de aanstormende decentralisaties is het niet voor niets dat de positie van gemeenteraden eens goed tegen het licht wordt gehouden. Naast hetgeen een gemeenteraad nu al mag voelen als verantwoordelijkheid komen daar de genoemde decentralisaties bij waarmee budgetten ter grote van € 16.000.000.000 gemoeid zijn. Ter vergelijk, gisteren werden ook nog uitkomsten van een ander (aanpalend) onderzoek gepresenteerd over de financiële ‘omvang’ van de huidige GR binnen gemeenten. Deze financiële ‘omvang’ wordt geraamd op € 1.000.000.000; 1/17 van wat het gaat worden!!

De veranderende positie van de gemeenteraad is een onderwerp van nationaal belang en moet de aandacht krijgen die het verdiend, niet in de laatste plaats omdat gemeenteraadsleden dit willen (!).

Martin Sagel