Door op 5 oktober 2014

Weblog: Startperikelen, in de volle breedte!

Sinds de verkiezingen zijn er binnen onze afdeling veel ontwikkelingen gaande. De fractie werkt zich in op samenwerking/structuur en de politieke actualiteit en bijbehorende dossiers. Het bestuur is hard op zoek naar een duurzame samenstelling om van daaruit invulling te geven aan de roergang binnen onze afdeling.

We zoeken nog naar de juiste werkrelaties tussen fractie, wethouder, bestuur en leden. We werken gezamenlijk aan reële meerjarenplannen en doelstellingen rondom onder andere de permanente campagne, themabijeenkomsten, interne en externe communicatie.

De fractie heeft onderhand al flinke stappen gemaakt in haar eigen organisatie en de ergste onwennigheid in de politieke arena is voor de nieuwelingen voorbij en daarmee groeit het zelfvertrouwen gestaag. Alle fractieleden hebben politieke aandachtsgebieden toebedeeld gekregen welke gekoppeld zijn aan de portefeuilleverdeling binnen het college. Deze verdeling, waar mogelijk op basis van affiniteit, geeft meer focus en een betere voorbereiding op de politiek debatten.

Ook zijn de wijken aan de verschillende fractieleden gekoppeld. Er is een eerste lijst gemaakt waarop leden of sympathiserende Assenaren staan waarvan we weten dat ze een ‘specialisme’ (bijvoorbeeld het sociaal domein, wetgeving of financiën) hebben. Deze personen worden eerdaags benaderd met de vraag of wij ze mogen benaderen voor raad en advies. Je zou het een vorm van georganiseerde fractieondersteuning kunnen noemen. Spontaan hebben we, nog niet zo lang geleden, ten behoeve van de kadernota’s Participatiewet en WMO, Ed Schut, Job Wolters en Ankie Beenen in de fractie uitgenodigd en naar hun meningen en standpunten gevraagd.

Dit laat echter onverlet dat we nog maar aan het begin staan en er nog veel (meer) moet worden gedaan en geleerd. Daarvoor heeft de fractie extra tijd gereserveerd en op 14 en 15 november hebben we een zogenaamde 2daagse met onder andere debattrainingen en samenwerkingsonderwerpen.

Binnen de fractie leeft het besef dat we nodig het contact moeten leggen met de PvdA fracties van omliggende gemeenten waarmee Assen samenwerkt op bijvoorbeeld het gebied van de 3 decentralisaties WMO, jeugdzorg en Participatiewet. We hebben de eerste initiatieven genomen en deze zijn positief ontvangen. Voor het einde van het jaar moeten we de eerste samenzit hebben georganiseerd.

Al met al, een redelijk tevreden fractievoorzitter, is niet hetzelfde als zelfgenoegzaam, wetende dat er nog veel te doen is.

Martin Sagel