Door op 21 september 2013

Zienswijze afvalmodellen

Uitgangspunten van de PvdA zijn altijd geweest dat er draagvlak moet zijn voor het gekozen model, dat het goed is voor het milieu en de leefbaarheid van de stad, goed is voor de portemonnee van de burgers en dat de vervuiler betaalt.

Uit de onderzoeken blijkt dat het model Huidig+ (naar Smallingerland) het meeste draagvlak heeft en het model Omgekeerd Inzamelen het meest duurzame is, het gunstigst voor milieu en portemonnee is, de hoogste service heeft en het levert het hoogste scheidingspercentage op.

De richting die de PvdA het college wil meegeven is de volgende:

Als basismodel het Huidig+ model uitwerken, met de randvoorwaarden: mogelijkheid om tegen betaling een extra grijze of groene container te gebruiken en gratis een container voor het plasticafval. Het scheiden van plastic wordt overigens door veel inwoners als problematisch ervaren vanwege ruimte gebrek en hygiëne problemen. Een oplossing zou kunnen zijn om het plastic afval in containers centraal in de wijk bij bv winkelcentra in te zamelen. Het afval hoeft dan niet thuis ‘bewaard’ te worden tot het opgehaald wordt. De kosten hiervan moeten wel binnen het gekozen model gevonden worden. Deze aanvulling willen we graag uitgewerkt zien.

Verder blijkt uit de resultaten dat er in wijken met een jonge leeftijdsopbouw (leeftijd < 40 jaar, bv Kloosterveen) draagvlak is voor Omgekeerd Inzamelen. De PvdA zou graag maatwerk willen leveren waar dat mogelijk is. Dat betekent dus dat we willen kijken of we kunnen differentiëren tussen wijken. Waar het kan het model Omgekeerd Inzamelen invoeren en met de juiste voorlichting, communicatie en bij positief resultaat dit stapsgewijs uitbreiden naar meer wijken. En waar het niet wenselijk of mogelijk is, zoals bv het centrum, Huidig+.

Voorwaarden grofvuil en zwerfvuil: inwoners willen graag de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid grofvuil gratis aan te bieden bij het milieupark. Voor het aantal kilo’s  moet een afweging worden gemaakt tussen voldoende zodat burgers hun grofvuil kwijt kunnen aan de ene kant en het tegengaan van misbruik aan de andere.

Goede voorlichting over waar je tegen geringe kosten sloopafval kan brengen is hierbij wel belangrijk.

Als extra service zou 2x per jaar het grofvuil aan huis opgehaald kunnen worden.

Verder kunnen Stadskantonniers ingezet worden om het zwerfvuil op te ruimen en de afvalbakken te legen. Het illegaal dumpen van afval zou maximaal bestraft moeten worden.

Samenvattend: als basis model het model Huidig+ uitwerken en maatwerk in de wijken waar het kan. Op deze manier werken we naar een hoger service niveau, lagere kosten voor de burger en een duurzamer milieu en leefomgeving.

Harriet van Es