Door op 6 juni 2014

Bijdrage Regionale UitvoeringsDienst Drenthe begroting 2015

Wat kan de PvdA fractie daar nu al over zeggen? De organisatie draait pas vanaf 1 januari 2014, het is dus een jonge organisatie. De concept-begroting voor 2015 leest dan ook een beetje als een voortgangsrapportage.

Een paar dingen vielen op toen de fractie van de PvdA de begroting las:

  • er is meer geld nodig voor de personeelskosten. In de begroting 2014 ging men nog uit van een lagere gemiddelde loonsom, maar nu het functiegebouw helemaal bekend is, blijkt dat die loonsom naar boven bijgesteld moet worden;
  • er is meer geld nodig voor de zakelijke kilometers. Dit blijkt echter al in de begroting voor 2014 te zijn aangekondigd, net als de meerkosten voor het woon-werkverkeer;
  • de kosten voor onderhoud van het materiaal. Ook deze kosten zijn echter al eerder aangekondigd.

Kortom: er waren wat vragen maar die zijn inmiddels beantwoord.

Feit blijft dat het lastig is om een zo jonge organisatie al te beoordelen op hun begroting. Zoals in de begroting 2015 al staat is het een begroting op basis van veel aannames en nog niet op feiten alleen.

De PvdA fractie ziet dan ook de evaluatie van de dienstverlening door de RUD, Drenthe zoals afgesproken over 2014 met belangstelling tegemoet. Ook de ontwikkeling van de Drentse Maat en het bijbehorende productenboek wachten we af.

Kortom: een gemeenschappelijke regeling waar we als fractie van de PvdA en als gemeenteraad Assen niet vrijwillig voor hebben gekozen, een begroting met een negatief saldo met een vooruitzicht op hopelijk een positief resultaat over 2 jaar en een organisatie die zijn waarde nog niet volledig heeft kunnen laten zien. Het voelt nog niet helemaal goed, maar de PvdA fractie ziet geen reden om nu een zienswijze af te geven.

De PvdA fractie wil de Regionale UitvoeringsDienst Drenthe de tijd geven om alles goed op poten te krijgen en wensen hen hierbij veel succes toe.

Cindy Vorselman-Derksen