Huishoudelijk afval inzamelfrequentie: naar meer duurzaamheid 28 januari 2016
In 2011 heeft de gemeente een afvalmodel ingevoerd waar de gemiddelde Assenaar niet mee overweg kon en dit kenbaar heeft gemaakt. De naam van dit model kan ik mij niet meer herinneren. De raad heeft goed geluisterd naar de burgers hetgeen vanaf 2014 resulteerde in een breed gedragen afvalmodel.
Met een milieupark dat op slot zat, waren de scheidingspercentages van afval triest laag in de jaren 2011-2013 (48%) en dat is niet duurzaam. Vanaf 2014 schoten de cijfers omhoog en nu – eind 2015 – ligt het percentage 8% hoger dan voor 2014. Let wel: 8% van 12,5 mln kg is 1,0 mln kg (!) dat nu extra aan de bron wordt gescheiden en verwerkt kan worden tot grondstof! Goed voor het milieu en kosten besparend.
Landelijk geldt de norm dat we in 2020 75% van ons huishoudelijk afval bij de bron scheiden. Dat is 20% hoger dan nu het geval is; gelijk aan 2,5 mln kg extra, dat omgezet kan worden in waardevolle grondstoffen. Een uitdaging, maar de PvdA fractie heeft het volste vertrouwen er in dat dit ons gaat lukken. 75% van de inwoners (laagbouw) beschikt al over een plasticcontainer (17.000 containers). Burgers beseffen voldoende dat afvalscheiding bedoeld is voor een beter milieu en de wereld doorgegeven moet worden. De wijziging van de inzamelfrequentie stimuleert afvalscheiding en vermindert de hoeveelheid restafval. Middels een gedegen communicatieplan en begeleiding van een ‘hergebruikcoach’ moet de Asser burger stap voor stap worden meegenomen in het veranderproces, waarbij restafval nog maar 1x per maand wordt opgehaald.
De PvdA-fractie wil een paar suggesties meegeven aan de wethouder: namelijk:
- dat een afvalmodel niet in beton is gegoten en maatwerk vereist blijft. Flexibiliteit verhoogd de service, de acceptatie en daarmee bepalend voor het succes van het model;
- verandering van gedrag kan kosten besparen, bijvoorbeeld wanneer een container niet automatisch iedere 2 weken aan de straat wordt gezet, maar pas wanneer de container (bijna) vol is;
- om Biomassa te stimuleren verzoeken wij u te onderzoeken of het onbeperkt aanbieden van GFT en snoeihout (klein grof groen) een interessante aanvulling is op het produceren van hernieuwbare energie.
Graag de mening van de wethouder hierover.
Tijdens de voorlichtingsavond over afval is tevens gesproken over het project 100-100-100. Honderd ambassadeurs uit Assen, streven in 100 dagen naar 100% restafval vrij. Een deel van de PvdA fractie heeft zich aangemeld voor dit project. Ook Henri-kliko! Het zal vooral in het begin een enorme opgave worden, maar we gaan ervoor en de wethouder wordt op de hoogte gehouden van de resultaten.
Henri Ploeg