Door op 31 augustus 2014

Lijfrente opeten in geval van bijstandsuitkering?

Luc Rengers heeft namens de PvdA een kwestie onder de aandacht gebracht van het college die zich onlangs heeft voorgedaan bij de beoordeling van bijstandsaanvraag. Het heeft er toe geleid, dat de oudedagsvoorziening van betrokkene als sneeuw voor de zon is verdwenen.

Volgens de huidige wetgeving en de omschreven handelwijze is in deze kwestie correct gehandeld. Toch bekruipt hem het gevoel van onrechtvaardigheid. Het kan volgens hem toch niet zo zijn, dat het inkomen na pensioendatum wordt gereduceerd door een ongewilde situatie, die betrokkene noopt een (tijdelijke?) bijstandsuitkering aan te vragen.

De geschetste situatie deed een onvolkomenheid in de wetgeving veronderstellen, wat aanleiding was enkele Tweede Kamerleden hiervan op de hoogte te stellen. Het heeft er toe bijgedragen, dat een aanpassing in de wetgeving inmiddels in de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen en zal vermoedelijk per 1 januari 2015 van kracht zijn.

Tot die datum verzoek hij het College in een brief gebruik te maken van de discretionaire bevoegdheid, wat leidt tot vrijstelling van lijfrentespaarplannen in de beoordeling van bijstandsaanvragen of tenminste een soepele omgang met vergelijkbare situaties.

Klik op LIJFRENTE OPETEN IN GEVAL VAN BIJSTANDSUITKERING om de volledige casus te lezen.

De webmaster